lördag 16 april 2011

TA för oljan inför vecka 16

Det finns en mängd olika TA-verktyg. Jag använder ofta Bollinger Bands (BB). Bilden nedan är i daily och kommer från  Barchart .De senaste 7-8 månaderna har oljan (Brent) varit över sitt MA20 nästan hela tiden och ligger ofta och trycker mot övre BB. Oljan har under den tiden aldrig varit nere vid nedre BB. Senaste veckan backade oljan lite, men det gav utrymme för mer upp kommande vecka. Så länge oljan är över sitt MA20 ska trenden betraktas som stigande.

Nedan i weekly.


Här ligger oljan och slickar övre BB sen många månader tillbaka. BB vidgar sig vilket innebär ökande stigningstakt vilket man förstås ser med blotta ögat. Oljan är i en parabolisk uppgång. Det finns inget som hindrar fortsatt uppgång i weekly.


Nedan i monthly.Här ser de lite mer bekymmersamt ut för den som tror på fortsatt uppgång. Oljan har legat över övre BB flera månader nu. Faktiskt längre än under spiken 2008. Det är troligen inte många veckor kvar till en rätt stor topp. Trenden är urstark, men sannolikt är uppgången i sin slutfas.

Slutsats: Oljan ligger i en stark uppgång, men det finns risk för en större nedgång eller åtminstone en längre konsolidering. Den som är hyfsat långsiktig och har oljerelaterade papper med bör minska redan nu.

Det fundamentala resonemanget går så här: Ekonomin är stark och därmed stiger efterfrågan och priset. Vid nån prisnivå blir oljekostnaden en alltför stor del av totalekonomin som då börjar vackla. Det innebär att efterfrågan på olja minskar och därmed faller även priset (tillsammans med ekonomin). Ungefär detta hände 2008 och snart kan det vara dags igen.

Just precis nu går vi också in i den "dåliga" säsongen för börsen. 15 april - 15 okt bör man vara ytterst försiktig och helst ligga likvid. USA-börsen (SP500) har redan gett den säljsignal (MACD) som i kombination med säsongsmönstret säger att en betydande nedgång/konsolidering är på g.

Det är rätt svårt att hitta vettiga investeringsalternativ jsut nu eftersom "allt" redan har har stigit åtskilligt (börs, olja, guld, silver). Det enda klockrena är nog dollarn som mot alla odds kommer att resa sig ur askan i ett perspektiv på några månader tror jag.

Det finns räntefonder noterade i dollar som kan användas för PPM-kapitalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar