tisdag 26 april 2011

Oljepriset - New Line in Town (och lite $)

I inlägget oljeprisets exponentiella tillväxt visade jag att oljepriset har stigit med 20% senaste decenniet. Även inlägget Oljan och TA visade jag en bild på den exponentiella ökningstakten. Nu kompletterar jag med en bild i Daily som visar att själva ökningstakten ser ut att öka. Ytterligare ett brott uppåt har skett.Det ser inte så brutalt ut på bilden men oljan stiger nu med runt 10 % per månad. Den matematiskt intresserade vet då att det innebär en fördubbling på 7 månader. Det torde dock vara ganska osannolikt att oljan når $250 i november, men det kan bli ny ATH före midsommar.

Följande alternativ finns för fortsättningen (utan prioritetsordning):

1) Oljan fortsätter rejält uppåt med 10% några månader till och kanske når $200 eller högre. Detta torde inte världsekonomin klara med recession som konsekvens. I så fall kan det bli en snabb och stor ekonomisk nedgång nångång frampå höstkanten.

2) Oljan stannar upp här i krokarna och börjar gå sidledes i många veckor. Det kan betyda att ekonomin inte kraschar omedelbart, men utgör en betydande stressfaktor på konjukturen som så småningom börjar gå ner, men kanske inte kraschar ner i ett svart hål denna gång. .

3) Oljepriset och ekonomin kraschar tvärt härifrån. Det bör innebära att världsekonomin är svagare nu jämfört med 2008 eftersom oljan ännu inte har nått tidigare topp.

Det finns dock en Dark Horse här, nämligen dollarn. Dollarindexet har fallit kraftigt vilket underlättat för ett sånt land som Sverige och för Euroland. Men nångång kommer dollarn med intill visshet gränsande sannolikhet att göra ett rejält ryck uppåt vilket kan göra oljan svindyr för Euroland. Dollarn kan stiga snabbt om folk får för sig att det är den minst riskabla valutan (relativt sett). Dollarn är trots allt världens reservvaluta fortfarande, åtminstone mentalt.

Skulle läget i PIIGS-länderna försämras kan det kännas viktigt för valutahandlarna att  fly till dollarn som i så fall stiger. Kan finnas annat också som kan få dollarn att stiga, men det här är ruggigt svårt. Nedan en bild från Jesses Cafe som jag kompletterat med ett par linjer. Först ner till stödlinjen och därefter upp till motståndslinjen är mitt tips, men timingen är svår.
De grå fälten i bilden markerar recessioner, men det är svårt att se nån koppling mellan recessionerna och dollarns rörelser (till skillnad mot oljepriset). Det blir därför de två TA-linjerna som får styra tron vart dollarn kan tänkas gå. Jag handlar inte med dollarn mer än via PPM med en liten andel. Nångång kommer jag att gå med vinst där, det vet jag ;-)

2 kommentarer:

  1. Här har vi en blogg som skall läsas igenom och följas. Tack! :)

    SvaraRadera
  2. Tack själv!

    Och du blev förste kommentator på denna blogg. Välkommen!

    SvaraRadera