måndag 19 mars 2012

Peak Oil, oljepriset och klimatet

Oljepriset har etablerat en snygg stigande trend vilket stämmer med mitt grundtips här.Det finns just nu ingen anledning att tro att trenden kommer att brytas, men det finns ett motstånd här i krokarna i form av förra årets topp. Därefter väntar ATH vid 147 dollar per fat.

Det stämmer också med nedanstående "klassiker":Det är alltså i år man trodde att den globala reservkapaciteten skulle försvinna helt vilket även följande textrader visar:Innevarande år kan alltså vara den tidpunkt då Peak Oil börjar ge sig till känna på allvar.
Och ännu har inget gjorts från officiellt håll för att mildra effekterna.

Sen finns ju Export Land Model som fortsätter att jobba i det tysta. Export-toppen inträffade 2005 och inom ett år har hälften av den för Sverige återstående oljan importerats.Se även tidigare inlägg.

Oljepriset är också kvar i sin långsiktiga trend med 20% prisökning per år.Frågan är hur länge den trenden kan fortsätta. 20 % prisökning per år jämfört med några få procent ekonomisk tillväxt per år (i bästa fall) innebär att allt större andel av BNP går till oljenotan.

Sverige har ju klarat sig hyfsat hittills eftersom de svagate faller först, dvs de länder som har högst fossilbränsleberoende.
Men vid någon punkt drabbas även vi eftersom vi är beroende av att andra köper våra produkter. Exporten står för över 50 % av Sveriges BNP. När (inte om) exporten faller kommer en kraftig ekonomisk nedång även för oss.

Det viktiga är att förstå sambanden mellan Peak Oil, oljepriset och ekonomin. Fast det kommer få att förstå i tid för att hinna göra nödvändiga förberedelser.

Peak Oil är dock enda realistiska chansen att klara 2-graders målet. Men det är bara några få år kvar innan den chansen är borta.


5 kommentarer:

 1. Mycket intressanta perspektiv!!
  Vilken är källan på den näst sista grafen om PIIGS-ländernas höga % energikonsumtion från importerad olja och gas?

  /Mikael

  SvaraRadera
 2. Tackar!

  PIIGS-grafens datakälla är BP, men grafen har jag hämtat från Gail Tverbergs utmärkta inlägg:

  http://ourfiniteworld.com/2012/03/05/why-high-oil-prices-are-now-affecting-europe-more-than-the-us/

  SvaraRadera
 3. Trevligt med lite nya vinklar på hela peakoilproblematiken. Fortsätt så!

  SvaraRadera