torsdag 14 april 2011

Vad är energi?

Frågan är förstås alldeles för stor att svara på i ett enkelt litet blogginlägg. Men ändå.

Energi är en mängd av nånting precis som din lön är den mängd pengar du slitit ihop under en viss tid. Säg att du tjänar 100 kr per timme och jobbar 40 timmar per vecka. Det blir 4000 kr under den veckan (och förhoppningsvis alla andra veckor också). Detta är lätt att förstå, men det tycks inte vara lika lätt för medelsvensson att förstå att energi också är en mängd.

Eller jo, de flesta har nog en känsla för det, men frågan här är vad energi heter. Frågar jag ex.vis "Hur mycket energi drar ditt hus per år?" så blir svaret av typen "Inte mycket alls, ungefär 15000 kilowatt."

Hmmm....15000 kilowatt motsvarar maxeffekten för fem st av Vestas största serietillverkade vindkraftverk.....

Det kan också vara så att medelsvensson tror att ordet kilowatt är en förkortning av ordet kilowattimme. Eller så kan det vara så att medelsvensson tror att kilowatt motsvarar kilometer. Man åker med en viss fart dvs km per timme. Kilometer är en sträcka eller 1000 st metrar, dvs en mängd. Då måste ju kilowatt också vara en mängd, i detta fall en energimängd. Alltså får man höra "Mitt hus drar 15000 kilowatt".

Verkligheten är dock något annorlunda. Kilowatt uttrycker en hastighet. Kilowatt motsvarar kilometer per timme. Energi uttrycks i kilowattimmar och motsvaras av kilometer.

Din villa drar alltså inte 15000 kilowatt, Detta vet jag!

Din villa behöver möjligen 15 kilowatt när det är som allra kallast ute om villan är stor, men den behöver kanske 15000 kilowattimmar per år.

Effekt räknas i kilowatt, energi räknas i kilowattimmar. Punkt.

Din villa behöver kanske effekten 2 kilowatt i genomsnitt vilket blir 2 kW  x 8760 tim = 17520 kilowattimmar per år (om det nu inte råkar vara skottår förstås).

Ärade medelsvensson bör nu kunna räkna ut hur mycket ENERGI villan behöver när det verkligen ÄR skottår. Och den medelsvensson som inte tar till sig detta är nog hopplöst förlorad och kommer sannolikt att ligga rejält risigt till när den enskilt största framtidsfrågan börjar knacka på dörren på allvar. Det finns en betydande risk att det sker redan under detta nådens år 2011.

Peak Oil heter den och hade en liten välkomstceremoni redan för några år sen. Fast det var få som observerade elefanten i rummet den gången. Finanskrisen orsakades förstås av den spruckna husbubblan i USA säger "dom som vet". Möjligen kommer man vid nästa ekonomiska kris att beskylla div länder för misskött ekonomi. Grekland och Irland står redan i skamvrån.Portugal är på väg dit. England kämpar för att slippa.

Eller så kommer man att skylla på finansvalpar som driver upp oljepriset till oanade höjder och därför sänker ekonomin. Eller nåt annat, vad vet jag. Fast jag vet att dom har fel allihop.  

Ha en galen dag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar