torsdag 14 april 2011

Oljan och TA

Det är en smula förvånande att det pratas rejält mycket om oljepriset samtidigt som det handlas aktier och andra sk värdepapper utifrån TA (Teknisk Analys) men få tycks kombinera detta, åtminstone officiellt på bloggar. Jag tänkte därför skriva återkommande inlägg på temat Olje-TA. Dock inget avacerat just ikväll.

Den som inte har en aning om vad TA är kan börja med att läsa förträfflige Carl Swenlin som driver Decisionpoint och som har sitt Learning Center . TA är absolut ingen vetenskap, men det finns en hel del matnyttig TA som faktiskt skulle kunna hjälpa medelsvensson att undvika de värsta ekonomiska bakslagen när det gäller aktiefonder. Och alla har ju åtminstone nån form av kapital i form av PPM-fonder.

BTW så finns ett extremt enkelt men effektivt system man kan följa. Det säger att man ska ligga likvid (penningmarknadsfond alternativt obligationsfond) mellan 15 april och 15 oktober. Övrig tid kan man satsa på aktiefonder. Denna enkla strategi utklassar marknaden med hästlängder på lång sikt. Det är förstås inte säkert att det är bra varje år, men just i år finns goda chanser att strategin kommer att falla ut väl. Varför kanske jag berättar en annan gång, men se nu till att byta fonder snarast. Det är ju faktiskt 15 april i morgon.

Nåväl,  oljepriset. Tänkte just nu bara visa utvecklingen i form av en enkel bild. Man kan tydligt se att oljan ligger i en parabolisk uppgång som faktiskt är kraftfullare än uppgången 07-08. Det är givetvis omöjligt att säga hur långt upp oljan når denna gång, men trenden är glasklar. Om oljan når över förra toppen vid 147$ kan man möjligen dra slutsatsen att ekonomin är starkare än 2008 eftersom den klarar ett högre pris utan att falla ihop. (man bör dock räkna bort en del för mellanliggande prisinflation).

Men

En vändning ner här i krokarna antyder att kommande konjukturnedgång blir djupare än förra gången. Svårare än så behöver det inte vara.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar