måndag 25 april 2011

IMF & The Holy Crap

Skrev inlägget IMF och oljan och hoppades att någon skulle analysera dokumentet eftersom jag förmodligen skulle misslyckas. Och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. För några dagar sen kom Stuart Staniford som driver bloggen Early Warning med inlägget Wow, just wow som måste läsas inklusive kommentarer.

Jag har försökt koka ner alltihop och kommer till följande:

Scenario:
Oljeproduktionen faller med 2 % per år.

Sannolikhet:
Större än noll.

Konsekvenser:
Tre-dubbling av oljepriset första året.
Negativ påverkan på BNP med 6-8 % per år.
Icke-linjära effekter.

Sannolikhet x Konsekvens = Risk  vilket är en definition. Det enda man kan fundera på är sannolikheten, men eftersom den är större än noll och konsekvenserna är oöverskådliga så gäller det att förbereda sig.

Att sannolikheten är större än noll ges av det faktum att IMF överhuvudtaget tar med detta scenario.

Man kan förstås fundera på NÄR scenariot kan tänkas inträffa, men det behöver man inte hålla på med så länge. Det räcker att kolla in oljeprisets utveckling de senaste två åren. Ökningstakten liggar på nära 100 % årligen vilket visserligen är en bit från IMF:s 200 % första året, men oljeproduktionen har faktiskt stigit de senaste två åren. Ändå stiger priset våldsamt.

De senaste veckorna har dock produktionen fallit. Libyens produktion försvann nästan helt samtidigt som SaudiArabiens produktion minskar rejält. Dessa två minskningar är tillsammans ca 3% av världsproduktionen, alltså mer än de 2% som IMF har i sitt scenario.

Dessa plötsliga minskningar kan knappast ersättas med produktionsökningar på annat håll. Åtminstone inte kortsiktigt. Det var ju Saudi alla hoppades på eftersom dom har tjatat rätt länge om sin reservkapacitet. Men finns den?

Dessutom kämpar man frenetiskt med att hålla jämna steg med produktionsminskningar i existerande oljefält som är runt 5 % årligen. Det går förstås inte i längden så det är möjligt att IMF ligger efter verkligheten redan innan trycksvärtan har hunnit torka.

De icke-linjära effekter IMF pratar om är inget annat än ekonomisk nedgång som kan komma plötsligt, bli blixtsnabb och värre än senaste finanskrisen. Om oljeprisuppgången fortsätter i nuvarande takt några få veckor till så är det stor risk att vi hamnar där.

När det gäller IMF WEO så har även Crude Oil Peak gjort en analys som också bör läsas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar