måndag 13 juni 2011

Oljepriset: Brent vs WTI

När jag senast skrev om oljepriset så trodde jag på fortsatt nedåt på några veckors sikt, men det blev fel. Brent-oljan har stigit en hel del senaste tiden. Nu har dock läget klarnat betydligt utifrån ett TA-perspektiv.

Brentoljan ser ut att ha återtagit sin stigande trend även om den faller kraftigt just idag.


Men man ska inte låta sig luras av stigningen senaste veckorna. Jag har lagt in en liten prognos för fortsättningen som i princip säger sidledes under rätt många veckor. Det ser förstås ut som en ren gissning, om än rimlig, men den grundar sig på WTI-oljans utveckling som ser ganska annorlunda ut enligt nedan.
Prognosen i bilden ovan är ingen vild gissning utan grundar sig på en mängd TA-finesser. Orkar inte förklara alla men man kan notera en nästan perfekt triangel som WTI är på väg att bryta nedåt. Triangeln indikerar att kommande nedgång blir andra och sista benet ner. Därefter startar en uppgång som kommer att föra upp WTI mot årshögsta och troligen högre nån gång frampå höstkanten. I det stora hela alltså en korrektion i den stigande trend som startade 2009. Var och när den stora toppen kommer har jag dock ingen uppfattning om just nu.

Givetvis går det inte att veta hur det blir, men detta anser jag vara en prognos med hög sannolikhet. Lovar att följa upp framöver.

Avslutningsvis så har det varit en betydande spread mellan Brent och WTI senaste månaderna som nu är rekordstor enligt nedan.Orkar just nu inte gå in på förklaringarna, men den som vill veta mer kan Googla på ex.vis "Cushing bottleneck" eller " Brent WTI spread". I grunden åker det in mer olja till knutpunkten i Cushing, Oklahoma än det åker olja därifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar