måndag 16 maj 2011

Oljepriset, ekonomin, bostäder och sånt

Oljan kraschade en bit för nån vecka sen. Därefter blev det en uppstuds och läget var lite oklart några dar. Nu ser det dock ut som det blir mer ner på några veckors sikt även om det förstås inte sker rätlinjigt.


I tidigare inlägg missade jag den negativ divergensen för MACD (exp) varför varningarna för en oljetopp blev lite tama. Man kan förvänta sig en positiv divergens före en botten, men just nu störtdyker MACD så det lär dröja ett tag innan oljan sätter en stabil botten.

För närvarande ger Bollinger Bands utrymme för fortsatt ned men den tidigare kraschbotten vid 105 torde utgöra ett (tillfälligt) stöd. Nästa stöd ligger förstås vid jämna 100, men jag tror oljan kommer att falla ner till tvåsiffrigt före midsommar.

Jag anser visserligen att man inte ska blanda TA och FA, men orsaken till nedgången torde ligga i den tidigare uppgången. Till slut blev priset alltför högt för den globala ekonomin. 

Den som tror att prisnedgången beror på produktionsöverskott får tänka om eftersom produktionen minskade under ett par månader före prisnedgången, se Early Warning

Enda rimliga förklaringen till oljans prisras blir då Demand Destruction vilket är en otäck utveckling. Man kan notera att oljans pristopp ligger en bit under 2008 års topp. Det ser alltså ut som den globala ekonomin är i sämre skick nu. I annat fall borde det blivit en högre topp.

Det återstår att se hur det går för Sverige i denna nedåtvända, men jag tror inte på några ränteuppgångar framöver till skillnad mot Cornucopia. Skenbart kan det då se ut som bostadsbubblan kan fortsätta att växa ett tag till, men så behöver det inte alls bli. Det kan bli prisfall på bostäder samtidigt som folk har råd att betala sina räntor. Ett prisfall kan komma enbart för att folk blir en liten aning mer försiktiga som en del av en helt naturlig mental omsvängning.

Bostäderna blir alltmer svårsålda (till önskvärt pris) vilket resulterar i att man blir livegen alternativt får en kvarstående skuld om man säljer. Det blir alltså ingen regelrätt krasch, men istället en utdragen kamp fram till den dan man tvingas sälja pga skilsmässa eller nåt annat. Exakt detta hände för 20 år sen. Jag har egna erfarenheter, men klarade mig helskinnad den gången.

Bankerna kommer sannolikt inte att kräva tvångsförsäljning bara för att säkerheten i bostaden faller under lånets storlek. Så länge räntebetalningarna kommer in så låter man det vara. Ingen bank vill få en massa villor och borätter på halsen. Möjligen blir det på annat sätt när det gäller kommersiella fastigheter, men även där har man dåliga erfarenheter.

Alltså: Jag tror på en långt utdragen och plågsam process där det gäller att sälja snabbt nu eller beväpna sig med ett starkt psyke.

3 kommentarer:

 1. Nedgången beror på att dollarindex stärkts av olika anledningar, ingenting annat. Så fort detta index vänder ner kommer både olja, silver och guld att skjuta i höjden till tidigare nivåer fortare än kvickt, oavsett vad MACD eller Bollinger säger.

  SvaraRadera
 2. Re Martin

  Vad är dessa "olika anledningar" enligt dig?

  SvaraRadera
 3. Säkert är jag inte ensam om att upptäckt din blogg nu när Cornucopia länkat till den.

  Kul med en blogg till som skriver bra om en av vår tids mest fundamentala frågor!

  SvaraRadera