måndag 9 maj 2011

Oljan och framtiden, sektion 1

En liten länklista och sammanställning av denna serie så här långt. Jag kallar detta Sektion 1 eftersom föjande delar kommer att behandla lite andra aspekter av Peak Oil.

Det första inlägget nedan kan betraktas som del 0 där jag försöker beskriva de psykologiska och pedagogiska barriärerna man måste ta sig igenom för att nå fram med budskapet. För övrigt är jag ingen debattör. Jag föredrar att hålla en något ingenjörsmässig ton i inläggen även om jag ibland slänger ur mig lösa påståenden.

Det som bör diskuteras och debatteras är vad vi kan göra för att mildra konsekvenserna av Peak Oil och då är sk "positivt tänkade" inget alternativ, men möjligen kan "konstruktivt tänkande" fungera. Det gäller att se sanningen i vitögat och försöka göra det bästa av situationen.

Inläggen nedan (med citat) är i princip delar av mitt föredrag. Går att boka...

Peak Oil = Science Fiction?

...men hur ska man få andra att ta till sig sånt här? Det är den stora utmaningen. Alltså att Peak Oil inte är Science Fiction utan faktiskt finns här och nu och kommer att förändra de flestas livsstil för all framtid.

Oljan och framtiden del 1, oljeflödet

Jag försökte hitta nåt som kunde visualisera den globala oljeproduktionen och blev lite överraskad när jag upptäckte att Mälarens årsmedelvattenföring är lika stor som världens hela oljeproduktion.
Oljan är alltså en energikälla med extremt hög energitäthet. Oljan är unik. Det finns inget alternativ, eller ens nån kombination av alternativ som kan ersätta oljan när den inte längre är tillgänglig av tekniska och/eller ekonomiska skäl.

Oljan och framtiden del 2, Peak Trattis

I det här inlägget ska jag försöka svara på frågan om det finns nån likhet mellan svampplockning och oljeutvinning? Det är väl aldrig nån som ställt den halvgalna frågan utom jag då ;-)

Oljan och framtiden del 3, Depletion Rate

Det var runt år 1980 som oljeproduktionen började överstiga den mängd olja man hittade. Mest olja hittade man i mitten på 1960-talet. Nuförtiden konsumerar världen ungefär fyra fat olja för varje nytt fat man hittar. Det är givetvis ohållbart i längden.


Oljan och framtiden del 4, Decline Rate

....man kan konstatera att oljereserverna är ändliga och att produktionsnedgången blir snabbare ju längre det dröjer innan nedgången börjar. Häri ligger en stor fara. Först händer ingenting, sen händer ingenting, sen händer inte heller nåt. Men sen kommer ketchupeffekten....fast tvärtom. Och då är det försent att förbereda sig.


Oljan och framtiden del 5, Import Land Modeling
Betänk också detta: Om Sveriges oljeimport upphör inom 15-20 år så betyder det inte att de stora svårigheterna börjar då.....
Den som inte tidigare tänkt i dessa banor kan förstås tycka att det här är fria fantasier. Det måste finnas nån hake nånstans. Nåt jag har missat. Att det är medvetet vinklat på nåt sätt. Och ja, det finns ett stort fel med hela resonemanget.

2 kommentarer:

  1. För att vara bokningsbar, så har du väldigt lite kontaktmöjligheter och info om avsändaren ;-)

    SvaraRadera
  2. Re Ylven

    Eeh...jo, men betänk att jag är gammal och inte fattar det här med data så snabbt ;-) Har dock försökt lite. Är det bättre nu?

    SvaraRadera