onsdag 25 maj 2011

Possible Market Top

Enligt min ringa uppfattning så överglänser Internals-analys alla andra TA-metoder. Därmed inte sagt att konventionell TA är värdelös. I kombination kan stordåd uträttas. Eller nåja, ingen kan veta nåt säkert om framtiden, men det går mycket bra att se vart vindarna blåser om man använder de bästa verktygen.

I inlägget Förestående kanalbrott!? varnade jag för att den års (eller kanske tvåårs) långa stigande trenden är slut. Nu är det befarade kanalbrottet ett faktum. Det finns en säljsignal för MACD med negativ divergens samt brott av en årslång stödlinje. Egentligen inte så mycket substans, men det enkla är ofta effektivt.

Jag har dock haft ögonen på en del andra indikatorer under tiden och här kommer internals in i bilden. Kortfattat är Intenals-analysen en titt bakom kulisserna. De två klassiska indikatorerna i sammanhanget är McClellan och Summation index.  Nedan en bild på det breda USA-indexet NYSE (NYA) med dessa indikatorer.


Det allvarliga är den långa negativa divergensen för Summation index i kombination med kanalbrottet som finns för flertalet stora USA-index. Förträfflige Carl Swenlin på Decisionpoint analyserar och säger (min fetstil):
Bottom Line: The S&P 500 has not yet given the fatal sign of breaking down through the rising trend line drawn from the August 2010 low, but there are internal indicators that are giving strong evidence that an important top may have been made on May 2. That is to say that we could have begun a substantial correction, or the bull market may be over. 
Den som vill lära sig mer om den fascinernade TA- och Internals-analys-världen kan börja med att läsa Swenlins Learning Center.

Men detta har väl inget med Sverige att göra? Inte riskerar väl jag att bli arbetslös bara för att Carl Swenlin möjligen tror att ett par aktieindex overthere kanske har vänt ner. Den frågan lämnar jag dock öppen för läsaren att fundera på. 

Viktigt att veta:
Technical analysis is a windsock, not a crystal ball.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar