måndag 2 maj 2011

Oljan och framtiden del 2, Peak Trattis

I det här inlägget ska jag försöka svara på frågan om det finns nån likhet mellan svampplockning och oljeutvinning? Det är väl aldrig nån som ställt den halvgalna frågan utom jag då ;-)

Nåväl. Antag att just du är en genomsnittlig svampplockare som gillar trattkantareller (Trattisar). Du går med gott mod ut i skogen en vacker höstdag. Du vet ungefär var det bör finnas svamp och mycket riktigt, efter en stund ser du de första trattisarna. De är kanske inte världens största men inte små heller. Du plockar dom i förvissning om att det finns fler och större i närheten.Du behöver inte gå långt förrän nästa samling dyker upp och då är dom större. Så fortsätter det tills du hittar dom där rekordstora som fyller svampkorgen på noll-tid. Här nånstans borde du förstås sluta eftersom du vet att det blir ett elände att rensa allihop om du fortsätter, men du kan liksom inte låta bli. Svampplockningen börjar bli en drog som gör dig beroende och omdömeslös så du fortsätter att plocka.

Först tar du förstås alla de stora och några halvstora. Därefter resten av de halvstora. Det är här nånstans du upptäcker att det tar gradvis längre tid att fylla korgen. Den mängd svamp som i början tog 5 minuter att plocka tar nu 15 minuter. Det beror inte på att du blivit trött. Det beror på att du har passerat Peak Trattis men det inser du inte ännu.

Efter ytterligare nån timmes svampplockning inser du dock att det bara finns de allra minsta kvar att plocka. Dom är så små så dom knappt syns. Dom är visserligen extremt många men det hjälper dig inte. Det tar dig nu två hela timmar att få ihop en deciliter.

Det går allt långsammare att fylla korgen, trots att det finns tusentals svampar kvar på marken. Du får då en lysande idé. Du vet att det bara är svampens fruktkropp som du plockar. Mycelet, alltså den del av svampen som inte syns är i själva verket många gånger större än alla fruktkropppar tillsammans. Du hämtar en spade och börjar gräva och sortera. Det går inte fort men det går. Du kan nu fortsätt fylla korgen inom överskådlig tid men det kostar på både rygg och ben.

Du avbryter för natten, men till nästa dag är du tillbaka med en nyuppfunnen mycelprocessor som är 1 meter hög och 2 meter i diameter och som kan gräva upp och sortera mycel med en hastighet av 1 centiliter i timmen. Du känner dig nöjd, men så upptäcker du plötsligt att det kostar mycket mer att producera mycelet jämfört med den näring du får tillbaka.

Men det är redan försent. Du faller utmattad ihop på marken och räddas av en ren slump av en förbipasserande hjärnskrynklare som omedelbart tranporterar dig till ett ensligt beläget ställe avsett för drogmissbrukare.

Det här var väl knappast en realistisk historia förutom de allra första meningarna. men hela historien beskriver verklighetens oljeutvinning och dess effekt på mänskligheten. I huvudsak behöver man bara byta ut ordet trattis mot olja så är det klart.

Det finns dock en viktig skillnad. Om vädret är gynnsamt så finns det god chans att nya svampar växer upp inom en vecka. För oljan räcker det inte med bra väder, men kanske om en meteor slår ner och förändrar klimatet så en massa alger växer och dör och processas till olja i bergrunden. Med lite tur så kan vi börja utvinna ny olja om sisådär 10 miljoner år.
Bilden ovan visar verklighetens oljeutvinning för Norge.

Lägg märke till att de stora oljefälten kommer först. Mot slutet minskar produktionen totalt sett beroende på att de stora minskar men det finns många små fält. Dessa räcker dock inte till. Helt enligt svampanalogin.

Men detta kanske bara gäller för Norge, eller åtminstone bara några få länder?
Det visar sig dock att det är många länder som har passerat sin produktionstopp, se bild nedan.Bilden är några år gammal, men tendensen är glasklar. De  flesta länder har redan passerat sin produktionstopp. Fler länder tillkommer ju längre tiden går. Det fins en liten grupp som fortfarande har  växande produktion , men den gruppen består av endast ett tiotal länder med en sammanlagd produktion som är i storleksordningen 10 % av globala produktionen. man kan dock möjligen anse att världens största oljeproducent Ryssland fortfarande har växande produktion. 

Apropå mycel så avser jag förstås Kanadas oljesand men även djuphavsolja i Mexikanska golfen och lite annat. De stora lättplockade svamparna finns kvar på några få ställen, men på ett sånt ställe blev det tvärstopp för plockandet för några veckor sen (Libyen).

3 kommentarer:

 1. Det var en bra liknelse! Borsett från att den inte beskriver mitt sätt att plocka svamp, jag får nämligen beslutsångest om det är för mycket svamp och vet inte vilken jag ska ta. Föreställ dig Lingonrap med Euskefeurat...

  Trevlig blogg förresten, intressanta vinklar på inläggen!

  SvaraRadera
 2. Kul upplägg med en artikelserie på det här sättet. En annan sak: får man verkligen skriva hur som helst och vad man vill om oljepriset utan att man kan bli typ anmäld? Vad finns det för belägg för det här påståendet som TT kablar? Det känns helt galet. Jag blir upprörd, samtidigt som jag småskrattar en aning: http://www.expressen.se/ekonomi/1.2421857/oljepriset-foll-med-en-procent

  SvaraRadera
 3. Re:Ylven

  Tack! Lingonrap beskriver kanske hela den mänskliga utvecklingen ;-)

  Re:Nomiz

  Man får nog skriva sånt där utan att det händer nåt. Har en del funderingar runt det fenomenet också. Hela förklaringsbilden är bakvänd enligt min uppfattning, men jag har slutat bry mig. Men kanske blir det nåt inlägg om det nån gång.

  SvaraRadera