tisdag 10 maj 2011

Import Land Model - Undersökning

I slutet av inlägget Oljan och framtiden del 5, Import Land Modeling står det:

Sammanfattningen av alltihop finns i bilden nedan. Fundera gärna på sannolikheten för att detta är någorlunda korrekt. Alternativ finns i bilden.
Nu får ni inte fundera längre. Delta i stället i undersökningen i högerspalten här intill. Eller som Cornucopia brukar skriva:

Svara här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökningen, så ditt svar är helt anonymt för mig.
Tack för din medverkan!

2 kommentarer:

 1. Magnus Redin11 maj 2011 09:09

  0%, det är en prisfråga, med tillräckligt värdefulla exportvaror går det att betala ett högt pris för oljan. Med skogsprodukter, mineraler, gott om el och gott om avancerad industri lär det blir någon annan som blir utan olja.

  SvaraRadera
 2. Re Magnus Redin

  De där "någon annan" skulle jag gärna vilja veta vem det är.

  Chindias befolkningsökning medför att det krävs en oerhörd nedgång i per-capita förbrukning för att det ska bli nåt över till oss. Samma gäller många oljeexportörer som dessutom själva beslutar hur mycket dom vill exportera.

  Sen finns ju USA som kan tänkas använda metoder som är oss främmande för att säkra sin oljeförsörjning.

  Men visst, ditt scenario kan kanske funka de allra närmaste åren, men det förutsätter att omvärlden har råd att köpa våra "värdefulla exportvaror". Betänk att Sverige inte klarar sig särskilt bra utan en stor exportvolym.

  SvaraRadera