torsdag 5 maj 2011

Oljepriskrasch!

Ibland går det ruggigt snabbt, speciellt nedåt. Igår skrev jag:


Ett fortsatt fall härifrån kan vara början på en större nedgång vilket i så fall bör betyda att ekonomin inte klarar högre oljepris än så här. En nedgång beror knappast på ökat utbud. Libyen har fallit bort tidigare i år och Saudi har minskat sin produktion i år. En prisnedgång kan dock förklaras av början på Demand Destruction. Det är i så fall synnerligen negativt för fortsatt ekonomisk tillväxt på nåt års sikt.

Se inlägget Oljepriset- Broken new line in town

Idag kraschar oljepriset och bryter ner under div trendlinjer. Rätt bra timing igår ;-)
Man kan förstås hänvisa till dålig stat från USA, spekulanter, etc etc. Och visst, mycket kortsiktigt och som utlösande faktor kanske, men den förklaringsmodell jag ansluter mig till  framgår delvis av citatet ovan. I morgon fredag kommer jobbstat från USA. Återstår att se om den förstärker den nya fallande trenden för oljepriset. I vart fall är uppgången nu definitivt bruten på åtminstone några veckors sikt.

Möjligen tycker medelsvensson att detta är positivt eftersom bensinpriset sannolikt kommer att falla en bit, men om även den månatliga inkomsten faller (genomsnittligt i Sverige pga ökad arbetslöshet) så är det kanske inte lika posiitvt längre. Sådana effekter kommer förstås inte omedelbart, men inom ett halvår så....

PS: Det kommer fler inlägg i serien Oljan och framtiden om nån undrar.

Tillägg: Just nu har oljan (Brent) fallit med ca 10%. Det är väldigt mycket och har inte hänt någongång på en enstaka dag under hela uppgången senaste två åren.

2 kommentarer:

 1. Hej

  Fortsätt med bloggandet. Jag har nyss hittat hit men jag gillar att du har en lite egen vinkling.

  // Mikael

  SvaraRadera
 2. RE: Anonym

  Tack!

  Fast ordet "egen" kan förstås tolkas på mer än ett sätt ;-) Men jag tar det som en komplimang oavsett vilket.

  SvaraRadera