tisdag 3 april 2012

Öppet brev om Peak Oil?

Senaste tiden har det ju varit ett rejält uppsving här hemma i Sverige i debatten om Peak Oil och dess konsekvenser. Men jag tror det vore bra med en samordnad "attack" från alla de som har lite djupare kunskap om ämnet.

I USA fick man ihop ett brev till DOE som nu har besvarats. Man kan tycka en massa om svaret, men det är ändå en bit på väg att man överhuvudtaget fick ett svar.

Det finns en lång rad frågor att ställa till de styrande, speciellt nu efter att Noreng framfört sitt budskap. Det gäller att hålla "grytan kokande" och vad kan vara bättre än att landets mest prominenta Peak-Oil-experter nu går samman och totar ihop ett dokument som tillställs våra beslutsfattare, alltså politiker generellt. Och gärna i form av ett öppet brev till riksdagen eller nåt sånt (kan inte rutinerna).

Det torde dock vara viktigt att detta brev är opolitiskt, dvs uttalanden av ex.vis Jonas Sjöstedt har ingen plats i ett sådant dokumnet oavsett hur väl medveten han är om Peak Oil.

Viktigt dock att det finns alla kategorier med och speciellt de med ekonomisk bakgrund. Ett exempel som jag tror skulle ge viss tyngd är om Volvo kan övertygas att medverka. Det finns säkert flera stora svenska företag....

Andra självklara är förstås Kjell Aleklett (et. al.) i egenskap av världsledande forskare inom Peak Oil.

Givetvis ska Lars Wilderäng finnas med och även David Jonstad och andra som jag nu inte orkar länka till. Kort sagt eliten inom området. Men med vitt skilda bakgrunder, såväl fysiker, geologer, ekonomer, företagare, psykologer samt förstås även "röster från folkdjupet".

Jag har en invändning mot brevet i länken i början och det är frånvaron av kraftfulla bilder och grafer (en bild säger mer än tusen ord). Speciellt sånt som har stor betydelse för Sverige. Jag tänker i första hand på Export Land Model vilket jag tjatat om. Se inlägg här ute till vänster under "Mest lästa hela tiden". Samt förstås att alternativa bränslen inte kan ersätta oljan inom den tid som finns tillgänglig. Och viktigast av allt; De ekonomiska implikationerna.

Skulle förstås uppskatta om lilla jag fick med nån bild i ett sådant dokument (eftersom det är min idé) men inte så viktigt. Det viktiga är om nån kan tänka sig att ta tag i detta. ASPO Sverige kanske?

10 kommentarer:

 1. Under de hektiska dagarna fredag till söndag med Rosenbad, bloggträff och årsmöte med Kjell A sem som höjdpunkt, diskuterades flera av oss
  just detta- Att hålla grytan kokande på olika sätt.Ditt förslag ligger i linje med detta- ett öppet brev till de styrande via gammelmedia, Tänk om det är sant att vi nu glider in i brist å¨olja. Vad finns för plan B bland myndigheter och ute i kommunerna. Återkommer Martin Saar ordf ASPO Sverige-

  SvaraRadera
 2. Det är inte särskilt svårt att tänka sig att det finns en agenda där det inte peakoil existerar. Peakoil eller inte hänger ju på hur många som ska ha tillgång till olja i framtiden.

  SvaraRadera
 3. Jag tror också att det är EXAKT det steget som behöver tas just nu! Fram med frågan i ljuset, nu behöver en "väcka allmänhetenfas" ta vid. Den fasen kommer säkert att vara lång och svår så det är viktigt att få igång den snarast!
  Bidrar gärna med "en röst från folkdjupet"! ;)

  SvaraRadera
 4. Bra där!!! Har du fått någon respons på detta?

  SvaraRadera
 5. Bra ide! Men jag tror faktiskt att det kan finnas en vits om man har med politiker, eftersom flera borde gå att få att skriva under på detta, och en bred uppslutning visar på allvaret i frågan. Gärna näringsliv också så man ser att det inte bara är politiker som vill bestämma. Bara man ber om korten på bordet och långsiktighet i handlingsplaner, utan att specificera lösningar (det har nog all olika ideer om).

  Förslag på underskrifter:

  Magnus Redin (m)
  Kjell Aleklett (fp + ASPO)
  Jonas Sjöstedt (v)
  Michael G:son Löw (Preem)
  Bengt Randers (Fortum)
  Lars Wilderäng
  David Jonstad
  Stellan Tengroth
  Andreas Larsson (Omställning Sverige)
  Johan Landgren
  Mats Lindqvist, Martin Saar, Mikael Höök (ASPO)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Bodis, det kommer nog ett brev gissar jag. Tar förstås lite tid att få ihop det hela till nåt bra.

  Ugewis, jag håller fast vid att politiker inte bör vara med. De två största partierna (M) och (S) har bägge goda kontakter med näringslivet och är beroende av deras "goda minne" i den politiska vardagen. Det är den gruppen som har störst möjlighet att påverka politikerna.

  Om man kan kombinera några toppar inom näringslivet med helt andra grupper (professorer, opinionsbildare, vanligt folk) tror jag effekten kan bli kraftfull.

  Alltså, jag vidhåller att ett öppet brev bör vara opolitiskt.

  Fast du har ju många bra icke-politiker med på din lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Raderad felpost ovan.)

   Jag förstår såklart din poäng. Men då borde du inte ta med Aleklett som underskrift, eftersom han är fp:are (och såklart inte Redin heller), annars blir det lite skevt. Plocka någon annan från ASPO istället. Kjell är iofs mest känd men det behöver inte vara ett plus om man vill påverka, jag tror att många PO-förnekare tycker han är lika "extrem" som Jonas Sjöstedt.

   Jag vidhåller att bred politisk enighet plus näringsliv skulle ge bäst effekt. Men ett brev är bättre än inget alls, så: heja!

   Radera
  2. Ugewis, frågan är vem som ska påverkas och vem som ska påverka.

   Idén är att de styrande ska påverkas eller som Martin Saar skriver ovan: "ett öppet brev till de styrande via gammelmedia". Politiker tillhör de styrande och kan då per definition inte vara med.

   Alltså, ett antal av samhällets tungviktare i kombination med "vanligt folk" skriver ett öppet brev till de styrande. Med lite mediauppmärksamhet kommer förhoppningsvis även den "omedvetna allmänheten" att haja till en smula. Detta tror jag är ett bra sätt att sprida kunskap om Peak Oil.

   Fast man bör kanske invänta svaret på den interpellation som Cornucopia? skrev om här:

   http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/per-bolund-mp-interpellation-till.html

   Sista svarsdatum: 2012-05-29

   Radera