måndag 12 september 2011

Biflation

Olja är en råvara men det finns många andra. Råvarornas prisutveckling kan enkelt följas via indexet CRB enligt bilden nedan.



Man kan notera att CRB ligger en bit över sin topp 2008 vilket oljan inte har klarat (än så länge). CRB ligger också i en väl definierad trendkanal. Det finns tydliga tecken på att den andra konsolideringen efter botten 2009 nu är klar. Det väntar i så fall ytterligare en uppgångsfas.

Man kan också studera mat-indexet FAO food price index som uppvisar en likande utveckling, dvs en konsolidering som bör följas av mer upp.



Även detta index ligger över sin topp från 2008.

Om vi nu är på väg mot ännu en global recession samtidigt som råvaror (inkl energi) och mat fortsätter att stiga så kan det bli besvärligt för en hel del länder framöver.

Det disktueras om inflation eller deflation har högst sannolikhet under rådande omständigheter, men möjligen har båda sidor rätt, dvs det blir inflation och deflation samtidigt. Dåliga tider (lägre inkomster) samtidigt med stigande pris på sånt som är svårt att välja bort är ingen bra kombination och kallas Biflation. Det är sånt som kan utlösa revolutioner och jag misstänker att det är just detta som bidrar till händelserna i Nordafrika, Syrien m.fl länder.

Andra mer stabila länder som ex.vis Sverige klara sig förstås bättre.Det blir nog inga hungerkravaller hos oss, men ingen ska tro att vi kommer undan de indirekta effekterna av fallande export etc.

Och så finns det länder i nån slags gråzon, ex.vis PIIGS.

(När jag skriver inflation och deflation avser jag prisinflation resp prisdeflation)

6 kommentarer:

  1. Varför skulle hungerkravaller utebli här i det ögonblick då matförsörjningen upphör?

    Jag har inget eget matlager och är djupt oroad.

    Tobias Wallin

    SvaraRadera
  2. Tobias, matförsörjningen upphör inte på ett ögonblick, men om du är djupt oroad bör du kanske skaffa ett litet matlager.

    Jag tror inte svenskar är speciellt kravallbenägna men man kan inte veta. Detta hände på 70-talet:

    http://stockholm.etc.se/reportage/stockholmsfruarnas-matuppror

    SvaraRadera
  3. Jag ljög. Jag har lite bunkrat. Men däremot har redan nedmonteringen av samhällets beredskap inför det ena eller andra pågått väldigt länge. Man skulle kunna säga att statsledningen för länge sedan frånträtt sitt ansvar för andelar av befolkningen, men inte talat om detta.

    Tyvärr finns i denna fråga inte någon ÖB (Stora Dundret?) som kräver att regeringen ska öppet redovisa vilka delar av landet som inte ska försvaras.

    I stället finns ju en politisk konsensus kring problemförnekelse. Allt som rör kriser är något abstrakt som bara kan handla om andra länder eller inträffa om lång tid trots att det egentligen rör frågor här och nu.

    Tobias Wallin

    SvaraRadera
  4. Men jag ljuger inte när jag säger att matförrådet är tomt. Jag har inte ens ett vettigt sätt att förvara mat nån längre tid ifall elströmmen blir klippt.

    Ändå visste jag.. jag har vetat, men förträngt i 25 år.

    Men visst är jag i gott sällskap då? Bara sju miljarder andra hade samma kunskap, men gjorde ändå ingenting vettigt åt det utan stoppade huvudet i sanden.

    Finns det intelligent liv på planeten?

    /egendomslös, snart brödlös, och otroligt hopplös

    SvaraRadera
  5. Hittade den här sidan av en slump, kommer väldigt väl ihåg Aleklätts inslag i tv för några år sedan där han pratade om att oljan snart är slut!
    Finns det då några media som tar upp det?
    Nä knappast...Vi står inför en total förändring av hela samhällsstrukturen om oljan blir för dyr, för det är väl vad det handlar om. Det sjuka är att man straffskattar elenergin, det enda alternativet till olja

    SvaraRadera
  6. Så ett bra förslag är nog att folk i städerna slår sig samman, ger sig ut på landet och letar efter markplättar som bönder har problem med i industrijordbruket och helt enkelt arrenderar dom...hahaha nä på riktigt, på med arbetskläder. ett frö i jorden så finns det mat till all a.
    Vi fick ett försprång rent teknikmässigt pga oljan men nu måste vi backa bandet typ 100 år fast nu har vi väldigt utvecklad teknik/Lars M

    SvaraRadera