Douglas-Westwood analysis also shows that in mature economies, such as the US, there is a significant economic impact at over $90/barrel.Om detta är rätt finns en möjlighet att enkel jämföra år 2008 med 2011. Bilden nedan visar oljepriset (Brent spot) de senaste 5 åren.
Den blå ytan representerar den kostnad samhället inte hade råd med och som var en allvarlig bakomliggande orsak till finanskrisen. Den blå ytan bör jämföras med den röda ytan som fortfarande växer i storlek.
Följande bild visar hur de bägge ytornas storlek har utvecklats.
Man ser att oljan nu legat över 90 dollar per fat precis lika länge som i samband med finanskrisen. Den röda har nu nått upp till samma värde som år 2008 och kommer sannolikt att fortsätta stiga eftersom oljepriset inte ser ut att vilja falla under 90 dollar per fat än.
Endast en rejäl Demand Destruction kan få oljepriset att krascha, men än finns inga sådana tecken. Pågående skuldkriser har ännu inte påverkat Kina m.fl utvecklingsländer vilket torde innebära fortsatt hög (och stigande) efterfrågan därifrån ett tag till även om västvärldens efterfrågan kanske minskar något.
Eller så fixar man Greklandskrisen (kortsiktigt) varpå en viss optimism kan återvända vilket får börserna att återhämta sig. Men det innebär också att ekonomin inte kraschar och kanske även vänder upp de närmaste månaderna. Men det innebär också stigande efterfrågan på olja med åtföljande oljeprisökningar.
Så även om de mest akuta skuldkriserna kan avvärjas så kommer oljepriset även fortsättningsvis att lägga en våt filt på ekonomin. Möjligen kommer den stora kraschen inte förrän nästa år, men höga oljepriser är som en kletig deg som man inte skakar av sig genom diverse finansiellt trixande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar