onsdag 3 juli 2013

FV18, Öppen tråd om klimatet

Jag noterar att inlägget FV16 PAC-man 2013, guestpost nu ligger på 3:e plats bland mest lästa av alla mina 135 hittills publicerade inlägg, med god chans att nå plats 2 inom kort.

Senaste inlägget FV17, Two species close to extinction har ännu inte nått så långt på den listan, men det första inlägget i serien, Förändringens vindar ligger på plats 9 och inlägget FV9, Breaking news! Meteroitnedslag i Arktis återfinns på plats 8.

Rätt bra resultat av detta försök att dramatisera det som inte alls behöver dramatiseras. Dikten och dramatiseringen kan inte överträffa verkligheten när det gäller klimatförändringarna. Det går numera så snabbt och är så oförutsägbart att fantasin inte längre räcker. Eller, det oförutsägbara gäller egentligen bara tidsperspektivet.

Det som 97 % av världens forskare är eniga om ska hända, det händer, men det händer typ 10 gånger snabbare än vad både forskarna och deras klimatmodeller har förutsagt.

Denna insikt är grundorsaken till att jag ändrat fokus från PeakOil till Climate Change.

Man pratar om en minskning av oljeproduktionen på typ 2 % per år efter PO. Men det krävs en minskning av CO2-utsläppen på minst 5% per år för att undvika de värsta konsekvenserna av Climate Change. Med start nu. Alltså boktavligt nu, idag, ikväll, inte om 10-20 år eller nåt. Och då gäller det inte bara oljan, det gäller alla fossilbränslen.

Det är nog bara Grekerna som ser ut att klara det målet. Världens bästa klimatfolk!?
http://mazamascience.com/OilExport/

Jag tackar EU-ledarna för att dom pressat ner Grekernas CO2-utsläpp de senaste åren. Mer sånt tack!


En lång rad påståenden från min sida blev det. Jag kan dock bidra med länkar som stöd för allt för den som är genuint intresserad.

Eller vad tycker du? Ordet är fritt.

4 kommentarer:

 1. Har du spelat "Fate of the World". Om inte, prova gärna och se vad folk (med dagens inställning) gillar den typen av reduktion. I värsta fall har du skänkt 80 kr till en hjälp-organisation eller en klimat-aktivist-organisation. Värre saker kan man göra med 80 kr. Spelet är seriöst gjort och ger en bra bild av omfattningen på utmaningen. Även PO är med i form av begränsningar i tillgång på fossila bränslen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, har aldrig hört talas om det, men jag tillhör inte dataspelsgenerationen. Kan nog vara bra övning för många (och troligen lärorikt), men det verkar som spelet kräver en hel del tid.

   Tittade dock lite på hemsidan. Citat:

   "Fate of the World is a PC strategy game that simulates the real social and environmental impact of global climate change over the next 200 years. The science, the politics, the destruction — it’s all real, and it’s scary."

   Om man utgår från forskningsresultat och kombinerar med observationer bör man kanske ändra "the next 200 years" till "the next 20 years".

   http://progressivechristianity.org/2012/11/04/is-global-warming-happening-faster-than-expected/

   Radera
 2. Kanske budskap liknande detta kan få folk att fundera?
  "Barnbarnet: Du farfar, vad gjorde du själv egentligen på tiotalet åt klimathotet?
  Farfar: Eeeehmm, jag la min röst mot trängselskatten i Göteborg..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att kommunicera Climate Change så att folk verklighen tar det till sig. Frågan är alltför abstrakt och betraktas som långsiktig när den i själva verket är fysiskt konkret och pågår nu i ett accelerande tempo.

   Ett sätt kan vara att omdefiniera hela frågeställningen till en säkerhetsfråga:

   "But if we reframe the question as a security issue: then it is our issue - it is everyone's issue. It is a problem for real people, not for abstract entities. Then we can move and do something - we must move and do something."

   http://thefrogthatjumpedout.blogspot.it/2013/05/climate-change-reframing-issue.html

   Radera