måndag 23 april 2012

Har oljepriset nått en betydande topp?

Efter den förväntade uppgången jag trodde på 1 februari har oljan nått en topp. Det återstår dock att se hur betydande den är. I februari skrev jag följande:

"Om oljan däremot inte sticker iväg uppåt med full kraft senast under april så torde den stora rörelsen bli nedåt utan att först nått riktigt höga höjder."
Det blev lite halvdant med uppgången. Visserligen ett rejält rally under några veckor, men motståndet strax under 130 dollar/fat blev svårforcerat. Efter en flerveckors sidledes rörelse vid motståndet började en nedgång som ännu inte ser ut att vara klar.

Å andra sidan är oljan fortfarande över den stigande stödlinjen som nu ligger vid 110 dollar. Oljan är i skrivande stund vid 118-119 så det är alltså en bit kvar ner till stödet.

Mitt grundtips just nu är att oljan faller ner till stödlinjen inom ett par veckor. Därefter är det mycket svårt att ha nån uppfattning utöver rena gissningar.

De kortsiktiga uppåtriskerna består av hur Iran-frågan utvecklas. Vidare att Syrien, Jemen, Sudan och Libyen har ingen eller reducerad produktion vilket sammantaget inte är försumbart. Dessutom fortsätter Kina/Indien att växa ekonomiskt vilket skapar ökad efterfrågan samtidigt som Peak Oil förstås lägger en våt filt över den globala produktionen.

Nedåtriskerna är förstås Demand Destruction orsakad av recessionsrisker i en lång rad länder, främst i Euroland men även i USA. Här finns förstås en rundgång eftersom det största "hotet" mot höga oljepriser är......höga oljepriser.

Påminner också om den större trenden som säger att oljepriset stigit med 20 % årligen de senaste 12-13 åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar