söndag 1 maj 2011

Oljan och framtiden del 1, oljeflödet

Jag är oerhört gammal. Faktiskt så gammal att jag upplevt 70-talets oljekriser i realtid med därtill hörande bensinransonering i Sverige (1974). Den varade bara ett par veckor men några år senare (1980)  kom kärnkraftomröstningen som också handlade om framtida energiförsörjning.  Via dessa två händelser blev jag på nåt sätt präglad på olja och energi vilket har "förföljt" mig resten av livet.

Ovanstående medför att jag har otroligt lätt att ta till mig resonemangen kring Peak Oil. Jag hoppade därför med lätthet över stadierna "förnekelse" och "vrede" och kom raskt till stadiet "köpslående" (det finns kanske ett sätt att komma runt problemet). Tror dock att jag ganska smärtfritt kom över även detta och befinner mig just nu i den branta uppförsbacken "depression", men på god väg att nå slutstadiet "accepterande". Och det är först då man har en chans att se positivt på framtiden (möjligen paradoxalt).

Nåväl, det här inlägget är tänkt att vara det första i en lång serie där jag avser att konstruktivt försöka beskriva frågeställningen och dess konsekvenser för den icke redan frälste. Framställningen utgår från de föredrag jag håller då och då och går i princip ut på att det är en skärseld vi ska igenom och att varje individ kommer att tvingas förändra sin livsstil i grunden, men att det är ett stort steg framåt på många plan bara man inser och accepterar att evig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld är omöjlig.

Jag försökte hitta nåt som kunde visualisera den globala oljeproduktionen och blev lite överraskad när jag upptäckte att Mälarens årsmedelvattenföring är lika stor som världens hela oljeproduktion. (159 kbm/sek = 86,4 mbd). Av en slump så råkar ett fat olja innehålla 159 liter och det går 86400 sekunder på ett dygn. Det betyder att världen konsumerar 1000 fat olja varje sekund.


Efter att ha visat denna bild av Stockholms ström fick jag kommentaren " Jaså är det inte mer?". (Det finns ett par andra utlopp från Mälaren men dom är små i jämförelse).

Men det är just precis detta som är utmaningen. Så litet flöde med så extremt stort energiinnehåll. Energin i flödet motsvarar runt 5000 kärnkraftreaktorer (brutto). Det finns ca 430 st i drift idag.

Forsmarks tre reaktorer upptar en area på grovt sett 1 kvadratkilometer vilket innebär att 5000 reaktorer skulle behöva 1667 kvadratkilometer. Det är en kvadrat på drygt 4x4 mil, eller i princip hela Storstockholm. (Alldeles bortsett från att kärnkraft inte kan ersätta oljan)

Oljan är alltså en energikälla med extremt hög energitäthet. Oljan är unik. Det finns inget alternativ, eller ens nån kombination av alternativ som kan ersätta oljan när den inte längre är tillgänglig av tekniska och/eller ekonomiska skäl.

2 kommentarer:

  1. Hej

    Då har du nog samma ålder som jag, kommer också ihåg oljeransoneringen, då min far berättade i TV om att använda el sparsamt. Ja vi får kanske uppleva det igen, men denna gång blir det inte ett kort försök.

    SvaraRadera
  2. Hej Bengt

    Jag var i övre tonåren då. Min pappa hade ett oljefat hemma som han fyllde med bensin för han insåg risken för ransonering flera månader innan det hände. Men han insåg också att det inte var nån äkta oljebrist och tyckte det hela historin var ganska löjlig.

    Nu torde det vara tvärtom, dvs kommande oljebrist är äkta men det blir ingen ransonering. Åtminstone inte på samma sätt som då.

    Jag tror att samhållet kommer att gå in och köpa den olja som går att få tag på för att hålla igång så många samhällsviktiga funktioner som möjligt. Resultatet blir minskande total tillgång för privatpersoner. Kan bli slagsmål om den lilla skvätt som ev återstår.

    Det blir prioritering isf ransonering och det är staten som prioriterar. Om man kobinerar detta med ELM och EROEI och en del annat så kommer det sannolikt att bli en blixtsnabb process när den väl börjar på allvar. All privatbilism kan försvinna på några få år.

    SvaraRadera