tisdag 30 april 2013

FV7, Global Dimming och gamla vattenkranar

Antag att du har en (gammaldags) spolblandare där du vill tvätta händerna. Du öppnar både varmvattenkranen och kallvattenkranen lite försiktigt. Det rinner ut behagligt tempererat vatten. Sen öppnar du gradvis bägge kranarna. Det kommer ut allt intensivare stråle, men vattentemperaturen är fortfarande behaglig. Ävn om du öppnar bägge kranarna helt blir det samma temperatur, men betydligt kraftigare vattenflöde.

Det kalla vattnet kanske har en temperatur på runt 10-15 C (beroende på årstiden). Om det kalla vattnet plötsligt tar slut blir det nog lite obehagligt. Om däremot det kalla vattenflödet upphör finns risk för allvarlig brännskada eftersom det varma vattnet troligen har en temperatur på runt 60 C. 

Både kall- och varmvattenflödena måste upphöra samtidigt för att du inte ska uppleva obehag eller bli allvarligt skadad. Balansen måste bibehållas.

Ovanstående är kanske en dålig metafor för Global Dimming, som följande film handlar om. OBS! Den mentalt svage göre sig icke besvär....eller faller omedelbart in i djup förnekelse.

A BBC documentary about how unintentional increased reflectance due to man made pollution has actually hidden the affects of increased carbon dioxide in the atmosphere.

Förra inlägget i serien Förandringens vindar finns här.

To be continued...

8 kommentarer:

 1. Du har varit tyst ett tag så det var inte förrän tidigt i morse jag upptäckte din serie FV.
  Som vanligt bra formulerat, har saknat ditt skrivande ett tag så keep em coming nu va..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack

   Och ja, det kommer mer....

   Radera
 2. Det här korta med välillustrerade videoklippet tycker jag passar bra i din nya artikelserie:
  Arctic Sea Ice Minimum Volumes 1979-2012

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Nomiz då, runt det klippet hade jag tänkt bygga ett inlägg ;-)

   Men det kan jag förstås göra ändå. Det är en oerhört snygg animation. Måste ses! Men frågan är om medelsvensson inser konsekvenserna?

   Radera
  2. Medelsvensson fattar antagligen inget ens om det anordnades direktsända simtävlingar från Nordpolen till midsommar.

   Man vill inte förstå, för då måste man ge upp radhusidyllen, pappersvändarknäcket.. med bonus, de dubbla stadsjeeparna, stugan vid havet, båten, smartphonen och allt roligt skvallrande på twitter

   Radera
  3. Jag tror tyvärr inte att medelsvensson inser. Jag tror att du får ha inställningen att du kommer att nå några få, men att varje person du når är en seger. Jag är en av dom som du, Cornucopia och Flute har nått :)

   Radera
  4. MWNN

   "Medelsvensson fattar antagligen inget ens om det anordnades direktsända simtävlingar från Nordpolen till midsommar."

   Lysande kommentar! Det ruggiga är att detta faktiskt kan bli fysiskt möjligt redan i år. Inte till midsommar, men möjligen i september när minsta isutbredningen inträffar.

   "Man vill inte förstå, för då måste man ge upp radhusidyllen, pappersvändarknäcket.. med bonus, de dubbla stadsjeeparna, stugan vid havet, båten, smartphonen och allt roligt skvallrande på twitter"

   En till bra kommentar vilket får mig att tänka på följande citat:

   "It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it!" (Upton Sinclair)   Radera
  5. Tack Nomiz

   Det finns faktiskt en minimal positiv signal. Jag beklagade mig lite för ett tag sen när FV-serien fick färre och färre läsare för varje nytt inlägg. Den trenden har faktiskt vänt upp. Dessutom ligger nu första inlägget i serien ("Förändringens vindar") på bloggens tio-i-topp-lista över mest lästa.

   Fast jag tror dock att det är väldigt långt kvar tills någon blir "omvänd" och faktiskt börjar minska sitt CO2-avtryck bara för att jag skriver en massa goja. Men man vet aldrig vad som pågår därute...

   Radera