måndag 29 augusti 2011

SP500 - formationsanalys

Igår skrev jag om en eventuell triangel för SP500, men varnade för att den kan vara falsk, vilket den just nu ser ut att vara. Nåväl, sånt är livet för en TA-nörd, men en del av dimmorna ser ut att lätta. Det är sannolikt att SP500 ska upp mot området 1260-1280 där den stora vattendelaren finns. Det krävs dock etablering över 1200-1205 innan den omedelbara faran är över.
Formationerna är dock ovanligt tydliga. Det bildades en fin HS-formation tidigare i år. Målet för en sån är att efterföljande nedgång ska bli lika stor som avståndet mellan huvudets topp och nacklinjen vilket uppfylldes. Lägg märke till att målet för länkens HS-formation sedemera uppfylldes när OMXS30 botttnade vid ca 600 i slutet av år 2008.

De allra senaste veckorna har en dubbelbotten bildats vars mål liknar HS-formationens mål. Alltså att uppgången från botten ska bli minst lika stor som dubbla avståndet mellan dubbelbottnarna och dessas "nacklinje".  Man hamnar då vid HS-formationens nacklinje vilket också är ungefär Fibonacci 0,618 korrektion av nedgången. OM SP500 når dit  (1260-1280) så blir det ett längre stopp för uppgången alternativt en tvärvändning ner. Alltså tror jag det blir ganska lungt på finanskrisfronnten ett par veckor framåt. (Dock under förutsättning att SP500 etabablerar sig över 1200-1205)

TA är ingen lag, men när formationerna är så tydliga som dom är nu så tenderar dom att bli självuppfyllande. Givetvis sitter det hela avdelningar på banker och andra finansinstitut och studerar TA, men utåt är det få som erkänner att så är fallet. Sen må TA vara hur suspekt som helst, men TA finns och påverkar oavsett om man tror på de bakomliggande tankegångarna eller ej.

De senaste åren har dock nåt nytt inträffat som kan kullkasta alla TA-principer. Det nya är att oljepriset börjar sätta käppar i hjulet för det ekonomiska tillväxten. TA bygger på den psykologi som finns under normala affärscykler, men när verkligheten gör sig påmind i form av stigande oljepriser i spåren av Peak Oil så vetekatten om TA klarar de nya förutsättningarna. Ja, jag är en TA-nörd, men det är viktigt att ständigt ifrågastätta sina egna metoder. Bara så kan man komma framåt, speciellt i den brytningsperiod vi befinner oss i. Alla metoder har sina för- och nackdelar, men om man tar det bästa från olika områden så kan det bli bra.

Samarbete är ett nyckelord. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar