torsdag 25 april 2013

FV5, Perception of the Arctic




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det fanns en tid, inte alltför länge sedan, när jag inte visste att Arktis existerade. Visst, jag visste att det fanns en Nordpol och att det var kallt där, men jag hade alltid trott att Arktis och Antarktis var samma sak, att någon hade glömt att lägga till Ant-. Och naturligtvis att isbjörnar jagar pingviner. Eller vice versa. Oavsett.

Det var runt 2006 jag började bli intresserad av den globala uppvärmningen och klimatförändringarna den kan orsaka, strax innan "En obekväm sanning" skulle flytta Klimat-PR-kriget till högre nivåer. Jag noterade svagt att det finns ett ställe som heter "Arktis" - där havet är täckt av några få meter tjock, flytande is - när den perfekta stormen år 2007 förintade 2005 års bottenrekord för isutbredning och area. Jag läste om det på
realclimate och kommentarerna där blev den gnista som så småningom skulle resultera i att jag startade denna blogg.

Under 2012 års smältsäsong fanns ingen perfekt storm (men en stor i slutet) men alla rekord från 2007 krossades ändå.


Det är nu helt klart att havsisen smälter mycket, mycket snabbare än väntat, och den häpnadsväckande åsynen av ett isfritt Arktis som beräknas inträffa någonstans mot slutet av detta århundrade, kommer att kunna bevittnas i slutet av detta årtionde (om inte tidigare).

Själva avsmältningen samt de potentiella konsekvenserna får mer och mer uppmärksamhet i media, men nyligen har jag undrat hur mycket av dessa nyheter som faktiskt sipprar in det kollektiva medvetandet.

Beträffande min egen sociala omgivning kan jag säga följande: de flesta vänner och familjemedlemmar har inte en aning. Inte här i Österrike, inte i Nederländerna, där jag är född och uppvuxen, inte i Tyskland, där jag bodde i två år, inte i Kroatien där mina rötter ligger. Jag har börjat prata lite mer om arktiska havsisen och potentiella konsekvenser av dess snara försvinnande, men samtalet förvandlas snabbt och oundvikligen till sådant som prackas på oss från konsumtionssamhället (även om jag skulle kunna hålla på i tre dagar , om inte min fru skulle knuffa mig eller sparka mig under bordet).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovanstående skrev Neven på sin Arctiv sea Ice Blog för ett par veckor sen (min fetstil). Jag har upplevt nåt liknande det senaste året. Därav den något ändrade inriktningen på min blogg. Men det jag lärt mig om Peak Oil (Peak Cheap Fossil Fuels) och därtill hörande ekonomiska konsekvenser har jag inte lämnat åt sitt öde. Allt finns kvar oförändrat i min lilla skalle.

Skillnaden nu är att jag mentalt fogat in det tredje E:t Ekologi till de andra två (Energi och Ekonomi) som innebär en djupare förståelse för helheten. Och att alla tre E:n är aktiva samtidigt. Och att de interagerar. Och att de tillsammans kommer att förändra våra liv (livstilar).  Och att det går allt snabbare för varje vecka, månad, år.

Det enda vi kan vara säkra på är snabb förändring. Är du mentalt förberedd?

Förra inlägget i serien finns här
Första inlägget i serien finns här

To be continued....

8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Bra!

      Nästa fråga är hur långt du kommit när det gäller förändrad livsstil?

      Enligt http://www.klimatkontot.se/ ligger jag på halva medelsvenssons värde, men måste halvera en gång till innan jag är nöjd. (Jag har en plan). Var ligger du?

      Radera
  2. Tack för en intressant blogg!
    Jag kollade upp klimatkontot.se bara för att se vart jag/vi hamnar.
    Om vi bortser från flyg så blev det 2,9t, och med flyg en gång till Asien (ej Thailandresa)så blev det 6,5t.
    Vi är 4pers i hushållet och vi har faktist bil, men kör inte så mycket utan cyklar så långt som möjligt.
    Så vore det inte för flyg en gång/år så ligger vi ju inte alldeles illa till.

    Ser framemot nya inlägg!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Och du/ni har ju kommit rätt långt förutom det där med flygandet då. Man kan notera att flygresorna har mycket stor betydelse för totala utsläppen.

      Men ni måste ha gjort en hel del för att komma ner till 2,9 ton. Bra jobbat!

      Man kan säkerligen kritisera klimatkontot för en massa felräkningar, men totalt sett torde det vara ett av de bästa verktygen.

      Funderar på ett inlägg kring detta, kanske en liten undersökning. Vi får se.

      Radera
    2. Hej igen!

      Det finns säkert felräkning i "klimatkontot" som du säger, men som indikator för det stora hela i ens livsstil, jämfört med andra, så är det ju intressant att se vart man hamnar. Dessutom kan man ju se vart i ens livsstil det enklast skulle gå att göra en förbättring;-)

      I våran familj så visar det ju tydligt, att den västerländska livstilen med flygande kors och tvärs över världen ger ett hårt utslag...

      I övrigt kanske man kan tro att jag antingen har stoppat in för låga värden, eller att vi lever särdeles asketiskt och trist...men vi varken fryser eller svälter;-)

      Utan det som ger utslag är att vi bor på mindre bostadsyta än medel, reser inte fossilbränsledrivet i onödan, handlar det mesta second hand förutom maten, konsumerar inte saker som vi inte behöver, slänger ingen mat osv...dock skulle vi kunna förbättra våran vattenanvändningen (men vi har små barn så det blir en hel del tvätta och diska!), och vi skulle kunna bli bättre i att äta mer närodlad frukt och grönt...men inte helt lätt när man bor bo dessa breddgrader.

      Ursäkta lång text, men vad jag vill påpeka är att vi inte lever extremt på nått sätt. Vi är inga hippies eller vegetarianer, utan äter kött och dricker gärna vin till maten. Men vi försöker vara energieffektiva (förutom flyget då), så Peak Oil får gärna komma;-)

      Ha det gott!

      Radera
    3. Jag tycker det är helt ok att ni inte köper mat second hand ;-)

      "eller att vi lever särdeles asketiskt och trist...men vi varken fryser eller svälter;-)"

      Detta är en viktig punkt. Det handlar inte om att vi ska sänka livskvaliten. I själva verket finns goda chanser att den faktiskt stiger i takt med minskat "fotavtryck".

      Om man tänker sig att medelsvensson måste halvera fotavtrycket två gånger (=25 % av dagens utsläpp) så innebär den första halveringen ÖKAD livskvalite.

      Den andra halveringen kräver sannolikt vissa uppoffringar, men idén är att man efter två halveringar hamnar på samma livskvalité som nu (eller bättre).

      Den stora skillnaden är ett annat sätt att tänka. En omfattande mental omställning och ett annat sätt att leva sitt liv. Inte sämre, men kanske bättre totalt sett.

      Radera
    4. Hej igen!

      Jag håller med dig i allt det du skriver!

      I våran familj har vi valt att inte jobba mer än nödvändigt, dvs vi jagar ingen karriär. Tiden vi får över spenderar vi på våra barn.
      Vi jagar heller inga statusprylar såsom ny bil, ny båt, ny iphone, ipad osv.

      Jag är ju förstås övertygad om att vi har en hög livskvalitet, jämfört med många som stressar runt i ekorrhjulet.
      Som exempel har vi tid att laga ordentlig mat och vi har tid att äta den med våra barn utan stress.

      Någon större "uppoffring" känns det ju inte som att leva som vi gör, utan som du skriver så handlar det rätt mycket om "ett annat sätt att tänka".
      Eller omprioritering avseende vad som är viktigt här i livet.

      Vi har nog samsyn vad gäller detta;-)

      Problemet är ju snarare att skulle alla leva som vi gör, så brakar hela det moderna samhällsbygget ihop som ett korthus...
      Det är lätt att prata om att vi måste leva ett grönare liv, minska våra utsläpp, konsumera mindre osv...dock skulle det få stora konsekvenser för vårat samhälle, som är uppbyggt kring specialisering och förhoppningen att nya saker ska ge oss tillfredsställelse.

      Ska vi vara krassa, så kanske det är så att det samhälle vi har, är en förutsättning för att vi ska kunna leva det liv vi lever...
      Vi har tillgång till vård, skola, vägar osv, men betalar lite skatt till allt detta, då vi är dåliga konsumenter;-)

      När jag tänker i dom här banorna, så känner jag att det är inte inte helt lätt, att argumentera för att folk borde leva som vi gör...
      Nu tror jag ju att vi blir alla i slutändan, "tvingade" till en ändrad livsstil hur som helst, pga av den sjunkande oljeproduktionen i världen.
      Och först ryker flygresorna;-)







      Radera
    5. "Problemet är ju snarare att skulle alla leva som vi gör, så brakar hela det moderna samhällsbygget ihop som ett korthus..."

      Ja, så är det. Men utan en beboelig planet så finns inga förutsättningar för något som helst samhällsbygge överhuvudtaget.


      Radera