söndag 3 juni 2012

Rysslandsbörsen åter vid vägskäl

I höstas, närmare bestämt 13 oktober skrev jag lite om Rysslandsbörsen. Jag identifierade nivån 1200 för RTSI som mycket viktig:

Nyligen har alltså RTSI återigen vänt mycket nära 1200 (1200,34 för att vara exakt). Om tidigare mönster gäller även denna gång så bör RTSI stå inför ett antal månaders uppgång under förutsättning att det inte blir en omedelbar krasch ner genom 1200-nivån.

Och:

Det kan bli en ny stor nedgång efter en trolig topp i april-maj nästa år.

Utfallet av den prognosen blev att RTSI toppade i mars i år vid drygt 1750 efter en uppgång på närmare 50% under ett halvårs tid. Därefter har RTSI åter fallit ner till 1200 på 3,5 månader. RTSI nådde i fredags ner till 1200,67 som lägst och stängde vid 1227,65.

Ovan är historia, men i rådande globala marknad hade RTSI-prognosen förstås stöd av säsongsmönstret som jag skrev om 16 oktober och 15 april.

Nu är det ganska självklart med en uppstuds. Den kan dock bli klar på någon dag men kan också fortsätta några veckor. Jag tror dock att RTSI kommer att falla igenom stödet vid 1200 innan sommaren är slut, säg före 31 augusti (för att vara på säkra sidan). Alltså fortsatt ner efter nån form av begränsad uppstuds.Målet på nedsidan är en bit under 700 om man tittar på den snygga HS som bildats (HS=huvud-skuldraformation). Vid 700 finns dock inget naturligt stöd så mer troligt är att RTSI kommar att krascha ner till tidigare kraschbotten vid 500 där en hyfsat stabil botten kan sättas nångång frampå höstkanten. Vi får se hur det går, men Rysslandsfonder bör avvecklas omedelbart om det inte redan är gjort.

Har också upptäckt att det amerikanska oljeserviceindexet OSX följer RTSI slaviskt (eller kanske tvärtom). OSX är också jämförelseindex för ex.vis den norska fonden Odin Offshore som alltså även den är körd tills vidare. Se nedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar