måndag 28 maj 2012

Jeff Rubins "The End of Growth" på svenska

Jeff Rubin har kommit ut med en ny bok, "The End of Growth". Hittade två recensioner här och här varifrån jag hämtade några citat som jag översatte (delvis fritt) till svenska. Jag rättade till de flesta tokigheter som Google-översättaren hittade på men kunde inte låta bli att spara några stycken.

Jeff Rubin är en skicklig talare och kommer ofta med "one-liners" som egentligen gör sig bättre på originalspråket. Det är dock inte säkert att jag instämmer i precis allt men håll till godo.

Book review: Jeff Rubin's "The End of Growth" | The Great Transition | Scoop.it

Tillväxten är helig för många människor, särskilt bland ekonomer. Men många människor inser instinktivt att när du ändrar priset på olja, ändrar du hastighetsgränsen för ekonomin.

Vad vi har slut på är olja som du har råd att bränna. Peak Oil handlar egentligen inte om hur många hål du kan borra, det handlar om vad du har råd att köpa.

Det spelar ingen roll om det finns 170 miljarder fat olja i tjärsanden om priset som behövs för att extrahera och bearbeta den är mer än din ekonomi har råd med.

Grekland kommer att fallera återbetalningar av lån inom de närmaste 4-5 månaderna. Spanien, Portugal och Italien kommer förmodligen inte vara långt efter (Portugal, Italien, Grekland och Spanien kallas svin-länderna).

Under de senaste 200 åren har Grekland varit i "default" 50% av tiden så det är inte något särskilt nytt för dem.

Tyskland vill ha kvar grisarna i valutaunionen, eftersom det sänker euron nog för att göra tysk export attraktiv för utländska köpare. Om svinen tvingas lämna Euron måste tyska exportörer bli "bailed out". Den stora frågan är om svinen lämnar den monetära unionen, kommer de också tvingas lämna EU:s frihandelsområde?

Stora underskott, räddningsaktioner och stimulansåtgärder är ingen ersättning för billig olja eftersom de inte leder till långsiktig tillväxt.

Skatteunderlaget kommer inte längre att växa  regeringar måste därför planera för liten eller ingen ekonomisk tillväxt när de tar politiska beslut.

Fastighetspriser i städer och områden centrum kommer att stiga och yttre förorter kommer att återgå till jordbruket eftersom människor inte längre har råd att pendla långa sträckor till och från arbetet.

Turism kommer att bli mycket mer lokal. Flyget kommer att återgå till hur det var under 1960 och 1970-talen, då biljettpriserna var fyra gånger högre än idag.

Hungriga människor har tre val: revoltera, emigrera eller dö. Med lägre energianvändning per capita blir emigration allt svårare. En stor population med mycket få ekonomiska alternativ gör uppror och störtar regeringar.

När världsekonomin bromsar in kommer koldioxidutsläppen också att minska. Detta innebär att utsläppsprognoserna från IPCC förmodligen aldrig kommer att förverkligas vilket förhoppningsvis kommer att minska de värsta klimatförändringarna.

När Sovjetunionen föll minskade koldioxidutsläppen med 30% till följd av den massiva nedgången i ekonomin.

3 kommentarer:

 1. Håller du med honom om att fastighetspriser krig centrum kmr att stiga?

  SvaraRadera
 2. Tack för sammanfattningen!

  Det är dock svårt att förutsäga framtiden. Mina två synpunkter är att man ofta underskattar etablissemangets vilja/förmåga att hålla igång "Business as Usual" med hjälp av pengatryckning mm. Dessutom tror jag att när det väl faller så kommer vi att få se betydande tröskeleffekter.

  Jag tror inte på stigande priser i stadskärnor...

  SvaraRadera
 3. Så länge samhället inte faller sönder totalt kan det nog bli stigande fastighetspriser (läs: bostadsrättspriser) i vissa områden under en period.

  Betänk en familj boende 10-15 km utanför en "vanlig svensk stad", alltså ej storstadsområden. När allt det "nödvändiga" stiger i pris (mat, räntor, transporter etc) samtidigt som reallönen sjunker och kanske en av familjeförsörjarna blir arbeetslös kan det bli en lysnade affär att sälja villan och köpa borätt närmare stadskärnan.

  Kanske ungarna kan gå kvar i sin skola, men behöver inte transporteras till den och träningar och sånt. Och man kanske kan sälja en av sina två bilar. Kan vara en lysande affär att flytta alternativt en åtgärd för att överleva ekonomiskt i svåra tider.

  Boytan blir mindre, men allt att blir bättre ekonomiskt även om man gör en viss förlust på villan man säljer.

  Så ja, jag tror det är ett möjligt scenario.

  SvaraRadera