lördag 26 maj 2012

Konsten att kommunicera Peak Oil

Det är en konst att få fram sitt budskap oavsett vad det gäller. Det är extra svårt när det handlar om besvärliga saker som ex.vis Peak Oil. Då gäller det att skärpa till sig. Budskapet går bara fram om presentationen är extremt bra. Och det är en egen konstform. I den andan tänkte jag försöka lära mig av de som faktiskt har fått lite uppmärksamhet så jag Googlade fram ett föredrag av Anders Wijkman som han höll på teknikkonsultföretaget  Ramböll i september 2011.

En liten parentes är att fler än Sweco tycks förstå det här med Peak Oil eftersom man anlitade Anders W som föredragshållare till sina hållbarhetsdagar. (Ramböll och Sweco är två av Sveriges ledande teknikkonsulter).

Nåväl

Föredraget av Anders W är en katastrof! Se nedan. Kommentarer är överflödiga.


Och så en bild av Anders W om EROI. Krävs faktiskt att man förstått EROI-begreppet i förväg för att fatta. Men i så fall är bilden meningslös:


Anders W är kanske en bra talare, men enligt min uppfattning en skrämmande dålig presentatör. Vem kan förstå Peak Oil och EROI efter dessa bilder. Det blir bara förvirrat. Tänker därför visa hur en slipsten ska dras vilket förstås är lite besserwisseraktigt men håll till godo. Nedan är en liten del av mitt sätt att presentera Peak Oil. I ett avsnitt förklarar jag att den billiga oljan är slut och visar följande bild.


En enkel graf där jag påpekar att kostnaden för oljeutvinning har fyrdubblats det senaste decenniet och att trenden är brant stigande. Nåt nytt hände för runt 10 år sen.

En graf säger ofta mer än tusen ord men räcker inte. För att betraktaren ska kunna få en visuell bild krävs mer så därför visar jag bilden nedan.



Jag har animerat denna i två delar. Alltså dels att oljeutvinng för typ hundra år sen gjordes med hemmabyggda trätorn där man borrade sig ner några tiotals meter varefter oljan sprutade upp. Man hade ännu inte teknik för att hindra blowouts utan fick vänta till självtrycket hade minskat så man kunde börja pumpa upp oljan.

PÅ 70-80-talet pumpade man upp lite olja på Gotland vilket den högra bilden visar. Ser ganska hemtrevligt ut på nåt sätt tycker jag. Lugnt och tryggt och väldigt svenskt. Men det var då det. För att tydliggöra kontrasten mot dagens oljeutvinning visar jag följande bild.



Det är alltså denna teknik man måste använda för att numera uppfylla oljebehovet.  Ser ju ut som det kostar en del pengar. Fast ibland går det åt h-e.




Det finns dock fler sätt att få fram olja som kanske inte är lika farliga för människor på kort sikt men som gör enorma landområden obeboeliga.



Och man ska komma ihåg att vi alla är medskyldiga till de 11 personer som dog vid DWH-olyckan och den miljöförstöring som följer av oljesandutvinning.

Det finns också en annan faktor som medverkar till höga oljepriser. I mellanöstern kan man fortfarande utvinna olja till en nästan försumbar kostnad.

Men

De diktatoriska regimerna i ME måste hålla medborgarna hyfsat nöjda. Annars går det som i Tunisen, Libyien, Egypten, Syrien och Jemen, dvs blir revolution.

Så länge den snabbt ökande befolkningen har jobb, är mätta, avkylda, otörstiga och har råd att köra bil är allt frid och fröjd, men det kostar massor pengar och energi. Men om inte så samlas många arga unga män på gator och torg.



Totalt sett spelar det ingen roll att själva oljeutvinngen är nästan gratis. Man behöver inkomsterna för att behålla makten.

Ovanstående är exempel på hur jag anser man ska presentera Peak Oil (i detta exempel Peak Cheap Oil.).

Betänk också effekten av att presentera dessa bilder i en föreläsningssal med jättestor bildskärm. Det gäller att budskapet stöds av kraftfulla bilder med syftet att beröra betraktaren. Tror inte min stil är perfekt, men jag anser att den överglänser de amatörmässiga bilderna från Anders W. Skärpning Anders!

Observera att jag inte har några större invändningar mot budskapet som Anders W vill få fram, men den amatörmässiga presentationen riskerar att vara kontraproduktiv.

4 kommentarer:

  1. Brukar inleda mina föredrag med en två slides. En om Spindletop 1901. 100 000 fat olja per dag med 1800-talsteknik (häst & vagn, tändkulemotor etc) ifrån ett borrhåll. Och en om "jättefyndet" Tupi ca 100 år senare, 2007. 250 km ut från brasilianska kusten, 2000 m djupt vatten, borra 5000m genom salt och sten. Man träffade olja. Fick upp 4900 fat per dag. Ytterligare fyra borrningar gav 100 000 fat olja per dag, samma som man med ett borr hål fick med 1800-talsteknik fick i Spindletop, men till priset av 50 - 100 miljarder dollar när projektet är över.

    Därefter brukar det bli rätt tyst.

    SvaraRadera
  2. Hur kan du. Det är ju melodifestival!!!

    SvaraRadera