onsdag 19 oktober 2011

Positiv vs konstruktiv

Efter att ha läst Cornucopias inlägg om Realism vs positivism känner jag för att skriva lite amatörfilosofiskt svammel som kan sammanfattas i bilden nedan.




Man får fyra kvadranter där det förstås är bäst att vara både positiv och konstruktiv. Sämst förstås att vara negativ och destruktiv. Därefter kan man fundera på var man själv är.

Man kan också notera konsekvensen av att endast fokusera på den positiva axeln utan att försöka vara konstruktiv. Det innebär att man alltid ligger på gränsen till det destruktiva området. Men jag ser inte nåt generellt negativt med att vara positiv.

Själv anser jag det konstruktiva är viktigare än det positiva. Det innebär att det inte gör så mycket om man är måttligt negativ. Däremot anser jag det är farligt att vara destruktiv.

Alltså: Gärna positiv men först konstruktiv.

För att få lite anknytning till bloggens tema så hänvisar jag till

http://www.peakoilblues.org/blog/?p=132

Do you have a Panglossian Disorder?

söndag 16 oktober 2011

Seasonal Timing Strategy säger köp nu!

En av de mest erfarna inom tradingbranschen är Sy Harding som driver hemsidan http://www.streetsmartreport.com/index.php och har utvecklat tradingsystemet STS  (Seasonal Timing Strategy) vilket jag skrivit om tidigare.

Tradingsystemet är mycket enkelt och lämpar sig utmärkt även för den som bara har (ofrivilliga) PPM-fonder.

Man bör dock känna till vad MACD är (Moving Average Convergence Divergence).

Systemet är mycket enkelt enligt nedan:

SÄLJ om MACD ligger i sälj 20 april. Om inte så invänta första säljsignal för MACD efter 20 april.

KÖP om MACD ligger i köp 16 oktober. Om inte så invänta första köpsignal för MACD efter 16 okt.

16 oktober inföll i går lördag och MACD ligger i köp. Detta kunde man förutse några dagar i förväg, dvs man borde ha köpt för några dar sen.



Lätt som en plätt. Men det gäller att stålsätta sig och helt och fullt lita på detta mekaniska system. Det är lättare sagt än gjort!

Här är en liten parentes: Jag är oerhört kritisk till att man inte kan spekulera i fallande aktiebörser. Hela systemet bygger på evig ekonomisk tillväxt, vilket inte är nån lagstadgad rättighet. Även den mest katastrofentusiastiske medborgaren bör ha rätt att spekulera enligt sin tro.  I annat fall är det ingen fri marknad. Om nu staten överhuvudtaget har rätt att bestämma över var jag ska göra med mina pengar. Alltså en del dom pengar som mitt företag tjänar och som tvingas avsättas till en pension som är min men som jag inte har full kontroll över.

Nåväl

Ovanstående avser USA-indexet SP500, men eftersom börserna rör sig unisont kan man använda systemet även för Svenska placeringar (även PPM).

Till yttermera visso hade både McClellan och Summation Index rejäla positiva divergenser när SP500 bottnade.



Det finns dock ett stort MEN:

TA grundar sig på historiska data OCH på att BAU gäller. Eller uttryckt på annat sätt:  Så länge BAU gäller så är det enbart psykologiska faktorer som styr börsen. Det senaste decennniets extrema oljeprisökningar kan kullkasta gamla "sanningar", dvs historiskt starka samband (läs: säsongseffekten) kanske inte längre gäller.
Jag har ju varit lite skeptisk till TA trots att jag i grunden är en TA-nörd.

Det gäller alltså att vara oerhört försiktig under rådande omständigheter. Ett sätt kan vara att invänta nästa köpsignal för MACD, dvs att vänta ut en trolig rekyl på senaste tidens uppgång. Eller kombinera STS med Cornucopias Primära strategi för börsen som också är ett kraftfullt system.

Läs även Tom McClellans analys

Och vad blev egentligen slutsatsen av det här? Jo, om BAU fortfarande gäller så bör det bli en börsuppgång de närmaste månaderna. Och jag tror så, men i så fall är det enbart det kraftfulla säsongsmönstret som talar. Jag minns också den mycket viktiga topp som DJIA nådde 14 januari år 2000, dvs långt innan 20 april som är medelvärdet av säsongsmönstrets toppar.

Totalt sätt är det dock synnerligen ovanligt med börsfall under årets sista kvartal.

torsdag 13 oktober 2011

Ryssland - liten kraschstudie

Rysslandsbörsens huvudindex är RTSI. För några år sen var Rysslandsfonder i ropet, men sen kraschade Ryska börsen och intresset försvann. Kraschen sammanföll förstås med den sk finanskrisen 2008 då även oljepriset kraschade. RTSI föll med 80% på några månader.


RTSI återhämtade sig därefter och nådde i våras nästan ända upp till tidigare ATH. I år kom dock ytterligare en krasch som dock var "bara" runt 45% (hittills).

Kraschen 2008 var den näst största i RTSI:s historia. Den värsta kom 1998 då Ryssland ställde in betalningarna. RTSI föll med 93,4% den gången. Årets krasch är den tredje största, men mindre krascher på runt 20% förekommer titt som tätt.



I bilden ovan kan man notera att nivån 1200 tycks betyda nåt speciellt. Den nivån har agerat stöd tre gånger och och motstånd en gång. Unde kraschen 2008 var det stora konvulsioner runt 1200 innan fallet fortsatte.

Nyligen har alltså RTSI återigen vänt mycket nära 1200 (1200,34 för att vara exakt). Om tidigare mönster gäller även denna gång så bör RTSI stå inför ett antal månaders uppgång under förutsättning att det inte blir en omedelbar krasch ner genom 1200-nivån.


Ovan en inzoomning av kraschen 2008. Det tog faktiskt 5-6 månader från toppen till det värsta vara avklarat. Fallet började lite smygande och tilltog gradvis. En otäck historia för den som hade Ryssfonder då, men den typen av krasch kan förstås förekomma även utanför Ryssland.



 Tittar man på årets krasch så ser den helt annorlunda ut jämfört med 2008. Det har (hittills) blivit två tydliga björnflaggor. Men jag tror alltså på fortsatt upp härifrån, fast det gäller bara de närmaste månaderna. Det kan bli en ny stor nedgång efter en trolig topp i april-maj nästa år. (RTSI har en förmåga att sätta viktiga toppar på vårkanterna.)

Mer att läsa om Ryssland/Sovjet med bäring på dagens kriser finns här.

 “How different would history be if, somehow, the Soviet Union had somehow held things together–perhaps with  other sources of income, or an International Monetary Fund loan–so that its oil consumption behaved more like that of the rest of the world?”

onsdag 12 oktober 2011

Oljepriset - utbrott eller topp?

Har varit mycket på jobbet senaste tiden så bloggandet har fått prioriteras ned . Här är iaf en uppdatering till mitt senaste inlägg om oljepriset  där jag skrev:

Grundtips: Upp på några månaders sikt.

Oljan (Brent) är nu uppe vid avgörande nivåer.



Efter en brant stigning den senaste dagarna är Brent nu uppe vid kanaltaket och övre Bollinger. Lägg också märke till att Brent inte föll ner till kanalbotten under senaste nedbenet. Inget är säkert om framtiden, men om Brent nu bryter upp över kanaltaket eller åtminstone håller sig kvar nära motstånden en tid så talar mycket för att en solid botten är nådd.  Det betyder i så fall att hela utvecklingen senaste halvåret är en bullflagga. Det väntar då en rejäl uppgång, men det innebär också ökad press på ekonomin.

Efter årets perfekta Sell-in-may-and-go-away-utveckling för aktiebörserna så passar det bra med en uppgångsfas som kan hålla på i några månader. Alltså ytterligare en snygg bekräftelse för säsongsmönstret.

Det finns också begreppet "Tomterally", dvs att ingen vill gå på julledighet mitt i en börskrasch. min tro är alltså att det inte blir värre just nu på skuldkrisfronten.

Det finns dock ett litet problem. Skuldkrisen har inte försvunnit även om Grekland får lov att ställa in betalningarna inom kort. Och den blir bara värre med oljepriser ständigt över 90 dollar per fat.

Sammanfattningsvis så tror jag det ekonomiska systemet överlever ännu ett årsskifte, men nästa år blir det värre än i år, mycket värre.

Den som tror på detta har nu fått en viss tidsfrist för att städa upp sin ekonomi. Betala av lån i rask takt eller sälja bostaden medan tid är eller flytta närmare jobbet eller en så enkel sak som att låta bli att byta jobb....eller bil....eller kök...eller nåt....

Nu ska jag titta på TV, närmare bestämt detta program.