onsdag 18 januari 2012

Det sensationella säsongsmönstret

16 oktober skrev jag:

om BAU fortfarande gäller så bör det bli en börsuppgång de närmaste månaderna.

Det avsåg det breda USA-indexet SP500 men också:

eftersom börserna rör sig unisont kan man använda systemet även för Svenska placeringar (även PPM).

Och jodå. Halvvägs in i den positiva perioden har SP500 stigit sisådär 8% från "köpdagen" 15 okt och betydligt mer från botten i början av oktober. Och svenska OMXS30 har stigit ungefär lika mycket. Ganska bra resultat efter tre månader.

Uppgången sker under det som kan och bör betraktas som en djup kris i Europa och trots ihållande höga råoljepriser som borde lägga en våt filt på både konjuktur och börs över hela världen.

I bilden nedan kan man också lägga märke till att SP500 endast kortvarigt fallit under nivån på köpdagen 16 oktober (gula linjer).
Man bör dock observera en svag, men tydlig negaitv divergens (röda linjer). Ser inte allvarlig ut just nu, men den finns där. Det är alltså dags att bli försiktig igen, men den som trodde på säsongsmönstret 16 okt har ju lite fallhöjd om det skulle bli nedåt redan nu. Jag tror dock inte årets vintersäsong har toppat riktigt än.

Men jag tror också 2012 kan bli rejält blodigt för börsen. Svårigheterna i Europa och annorstädes har ju liksom inte försvunnit. Och så länge Kina fortsätter med näst intill tvåsiffriga tillväxttal så kommer efterfrågan på olja att vara hög där. Därmed fortsätter även priset på råoljan att ligga över 100 dollar per fat vilket kommer att innebära recession, åtminstone i OECD-länderna.

Men som sagt, säsongsmönstret är sensationellt i sina bästa stunder. (Och har så varit senaste två åren).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar