måndag 23 januari 2012

Rekordhögt råoljepris!

Rubriken är kanske lite missledande. Det absolut högsta råoljepriset (hittills) noterades i juli 2008 vid 147 dollar/fat och är nu runt 110 dollar/fat. Men det är inte en tillfällig spik som orsakar recessioner. Det är genomsnittet under en period. Jag har därför lagt in medelvärdet MA52 i weekly (står daily i bilden nedan men det är en liten bugg). Det är alltså senaste årets medelvärde för råoljepriset.


Varför just 52 veckor (ett år)? Jo därför att det gick ca ett år för USA-indexet SP500 från toppen hösten 2007 till den stora börskraschen hösten 2008 (Lehman-konkursen mm). MA52 (Weekly ) toppade ungefär samtidigt med den stora kraschen så detta MA har inget prognosvärde i sig, men det faktum att MA:t ligger högre nu än då talar för en betydande börsnedgång inom några månader.

Om historien upprepar sig bör det bli en allvarlig börsnedgång nångång i sommar eftersom senaste börstopp inträffade i juli 2011 (den absoluta toppen inträffade i maj 2011 men julitoppen var en hårsmån ifrån).

Börsnedgången kan i princip starta när som helst från nu, men den stora nedgången kommer troligen att låta vänta på sig några månader. Alltså den sortens nedgång som ger rubiker på löpsedlarna. Fast då är det lite sent att göra nåt. Omplaceringar i portföljen bör alltså göras inom de närmaste veckorna. I vart fall bör man studera utvecklingen noggrant och ha säsongsmönstret i åtanke hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar