söndag 20 maj 2012

Peak Oil Price

Den som nyligen upptäckt Peak Oil och tror på oljebrist inom kort (något eller några få år) tror sannolikt att oljebrist medför kraftigt stigande råoljepris och därmed tror man förstås att bensin och diesel kommer att stiga kraftigt. Och ja, råoljepriset har stigit med närmare 20% årligen de senaste 10-12 åren vilket jag visat flera gånger tidigare. Nedan en uppdaterad bild.



Efter bara lite eftertanke kommer man fram till att skyhöga oljepriser påverkar ekonomin negativt,. Detta faktum är världens politiska ledare medvetna om. Tyvärr är man inte lika medvetna om den bakomliggande orsaken, alltså Peak Oil. Ännu har världens totala oljeproduktion inte toppat om man räknar "all liquids" men det är uppenbart att världen har passerat Peak Cheap Oil. Det räcker att studera bilden ovan, men om man vill se hela historien kan man titta på bilden nedan som kommer från http://www.bp.com/.




Bilden visar det årliga medelpriset fram t.o.m 2010 men jag har lagt till år 2011 i rött då medelpriset var 111 dollar per fat vilket är det högsta någonsin. Möjligen med undantag av ett av de allra första åren efter att man började utvinna olja för runt 150 år sen, men då fanns inget oljeberoende och priset var därför utan betydelse för världsekonomin.

Man kan lätt studera oljeprisets årsmedelvärde genom att sätta dit ett 52-veckors glidande medelvärde i veckografen och läsa av värdet vid varje årsskifte. Se bild nedan.


Ovanstående var historia. Frågan är förstås var oljepriset kommer att ta vägen framöver? Det finns de som reflexmässigt påstår att Peak Oil medför dramatiskt stigande oljepriser. Fast då förutsätter man att höga oljepriser inte har med ekonomi att göra vilket förstås är helt felaktigt.

Å andra sidan finns det dom som påstår att ekonomin tar stryk av höga oljepriser vilket medför recession och därmed fallande oljepriser. Alltså att höga oljepriser medför låga oljepriser. Det ligger närmare sanningen men är också fel.

En mer genomtänkt tankegång är att man ska förvänta sig kraftiga svängningar för oljepriset och det är ju det vi sett de senaste åren. I så fall borde oljepriset stå inför en rejäl nedgång de närmaste månaderna.

Jag anser dock inte heller detta som ett sannolikt scenario. Min prognos är istället ett nästan stillastående oljepris. Helt stilla kommer det förstås inte att bli men säg 110 dollar per fat +/- 10 % kommande 1-2 år. Det tror jag skulle vara det mest överraskande scenariet och just det är en anledning till att det är sannolikt.

Nu kan förstås olika händelser få oljepriset att svänga rejät utanför den ramen (Eurokris, Iran etc) så därför säger jag att 52-veckors glidande medelvärde kommer att vara 110 dollar per fat +/- 5 dollar under minst ett år från nu. Det handlar i så fall om en oljeprisplatå.

Tanken är att det finns ett tak och ett golv för priset. Taket består helt enkelt av att världsekonomin inte långvarigt klarar högre pris än 110-115 dollar per fat. Om priset blir högre så följer ekonomisk nedgång med fallande efterfrågan och fallande pris.

Golvet är lite mer intressant. Det finns två faktorer som sätter golvet. Det ena är att marginalkostnaden för ett extra fat olja är högt och stigande. Det kostar massor att få fram nya fyndigheter i form av oljesand, djuphavsolja etc. Kostnaden ligger vid 70-100 dollar per fat i nuläget. Om oljepriset är lägre blir detta fat inte utvunnet.

Den andra faktorn är oljeproducerande länders statsbudgetar. De flesta större oljeproducenterna behöver 70-100 dollar per fat för att balansera sina statsbudgetar. Lägre pris medför underskott. I så fall måste man börja låna pengar vilket sätter press uppåt på räntorna (nedåt för världsekonomin). Alternativet är att sälja av utländska tillgångar vilket skulle sätt press nedåt på börserna. Inget av detta är tilltalande så därför kommer man att skruva igen några oljekranar för att få upp priset till lämplig nivå, dvs runt 100 dollar per fat.

Denna finstämda balans torde de flesta av världens ledare vara medvetna om och dom är därför mycket försiktiga. Ingen vill störa denna balansering på slak lina. Man har ju sett vad som hände 2007-2009 och har lärt sig en del sen dess.

Nedan lite TA för oljan som stöder ovanstående resonemang.



Bilden är i lin-skala och man ser att den stigande trenden som oljan följt sen början av 2009 är bruten. En ny trend är född men den är inte fallande. Den är sidledes så länge oljan håller sig mellan 100 och 130 dollar per fat. Alltså en oljeprisplatå.

I närtid (några få veckor) tror jag oljan kommer att falla ner till stödet vid 100 dollar per fat men där kommer en rejäl studs uppåt.

På lång sikt (några år) tror jag priset kommer att falla tillsammans med oljeutvinningen, men motiven för det får bli en annan gång. I vart fall blir det ingen ny ATH för oljepriset de närmaste åren. Oljepriset kommer inte att stiga dramatiskt förrän den dag som oljeberoendet är brutet, dvs då oljan inte längre har nån större ekonomisk betydelse för världsekonomin. Enda möjligheten för ny nominell ATH innan dess är via prisinflation men realt kommer 147 dollar per fat år 2008 att hålla resten av innevarande decennium och kanske längre.

5 kommentarer:

  1. Kortfattat: Det inflationsjusterade oljepriset kommer helt enkelt att vara tillräckligt högt för att hela tiden ransonera efterfrågan ner till tillgången. Om inte priset stiger kommer förmågan att betala priset att sjunka, har man tur tillhör man inte dem som får lägre betalningsförmåga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Magnus, bra sammanfattning, men man kan vända på resonemanget också:

      "Det inflationsjusterade oljepriset kommer helt enkelt att vara tillräckligt lågt för att hela tiden ransonera tillgången ner till efterfrågan."

      Hönan eller ägget?

      Men jag lutar alltmer åt scenariet att betalningsförmågan faller snabbare än den geologiskt/tekniska oljeutvinningsförmågan. Alltså att det är ekonomin som kommer att få oljeutvinningen att falla.

      Radera
  2. Det finns ytterligare ett tak för oljepriset och det är de nya raffinaderierna med kapacitet för sura tunga oljor. Vad jag vet har minst tre såna öppnat runt om i världen (Kina, Chile och ?). Dessa fanns inte 2008 när hundratals stora tankers flöt omkring med osäljbar tungolja medan finoljan sköt i taket.

    SvaraRadera
  3. Hur som helst, kan det vara läge att utnyttja supermiljöbilspremien på 40 000 kr för att köpa en elbil redan 2014. När Peak Oil blir allmängods i nyheterna kan det bli kö på flera år för att få tag på en elbil.

    Någon som har synpunkter på detta???

    Kent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst Kent, om du har ett par mille på banken och är skuldfri (inte ens bostadslån) är det nog en´bra idé att köpa en elbil kontant. Dessutom bör du ha tillgång till garage eftersom stöldrisken kan bli betydande vid fossilbränslebrist.

      Bättre dock att minimera ditt privata transportbehov och köpa en elmoppe/elcykel redan nu eftersom såna fordon torde bli en bristvara ganska snabbt (även den bör ha P-plats inomhus).

      Radera