lördag 4 maj 2013

FV8, Din chans att bidra till klimatforskningen!

Du kanske inte är nån Ph.D men även du med Fo.S* har nu chansen att lämna ditt bidrag till ett äkta forskningsprojekt. Det tar typ en kvart, men ditt (anonyma) bidrag kommer att bli inristat i forskningsvärlden för all evighet (eller kanske inte riktigt så länge, men åtminstone ett bra tag framöver). Så här går det till:

The survey involves rating 10 randomly selected abstracts and is expected to take 15 minutes. Participants may sign up to receive the final results of the survey (de-individuated so no individual's data will be published). No other personal information is required (and email is optional). Participants may elect to discontinue the survey at any point and results are only recorded if the survey is completed. Participant ratings are confidential and all data will be de-individuated in the final results so no individual ratings will be published.
The analysis is being conducted by the University of Queensland in collaboration with contributing authors of the website http://skepticalscience.com/ . The research project is headed by John Cook, research fellow in climate communication for the Global Change Institute at the University of Queensland.
Läs mer på Arctic Sea Ice Blog

Du deltar i undersökningen här

*) Fo.S = Folkskola

PS: I en kommentar till förra inlägget snodde Nomiz ett uppslag till inlägg jag hade, men det gör inget. Kan dock inte låta bli att lägga in detta lilla klipp här. Hysteriskt snyggt, men som framförallt visar på det allvarliga läget:



6 kommentarer:

  1. Jo, jag la upp samma clip på en av mina egna sidor i förrgår. Det är ju framförallt att vi tappat 80% av VOLYMEN sen 1979 som är anmärkningsvärt, för satellitbilderna säger ju inte hela sanningen om isen, bara ytan framgår ju där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under våren vid Mälaren kan man studera isens försvinnande. Så länge den är vit så kan man vara säker på att den ligger kvar nästa dag. Men så kommer ett regnväder vilket gör att den blir grå. Men därefter kan den ligga kvar länge... tror man. Den ligger kvar många dagar och vid en närmare betraktelse så är den fortfarande rätt tjock. Man tror att den ska ligga kvar fram till midsommar eller nåt sånt. Och den täcker ju fortfarande hela fjärden.

      Men så händer det som verkar helt otroligt. På kvällen en viss dag så är hela fjärden täckt av is som visserligen kan sägas vara "Rotten Ice". Morgonen därpå är det helt isfritt. Hur kan detta vara möjligt? De "infödingar" jag pratat med säger att isen "sjunker till botten", men mina, möjligen bristfälliga, kunskaper om naturlagarna håller inte med. Isen borde sakta men säkert smälta bort.

      Frågan är då om vi inom de allra närmaste åren kommer att få uppleva detta fenomen uppe i Arktis? Alltså att isen helt plötsligt bara försvinner. Kanske inte boktstavligen över en natt, men på några få veckors sikt. Poff.

      För övrigt känns det som du har mycket stor kunskap inom området. Och ja, jag har koll på MYI, FYI, SIE, SIA och volymen, men lär mig mer varje dag.

      Har du nån länk till nån av dina sidor?

      BR





      Radera
  2. Varför låtsas forska? Resultaten är redan klara. Visar forskningen fel resultat så forskar man fram rätt resultat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kanske är dum, men jag förstår inte hur du menar. Var vänlig utveckla resonemanget.

      Radera
    2. Letar man riktigt mycket hittar man förr eller senare någon forskare som tvivlar på att klimatet håller på att förändras? ;-)

      Radera
    3. Magnus

      Jo, men med all respekt, du har en lite gammaldags inställning. Den forskning som pågår nu handlar mer om hur snabbt det går. Man är ännu inte helt eniga där, men en bild börjar växa fram som pekar mot att det går MYCKET snabbare än man tidigare trott.

      Forskningsrapporterna tenderar alltmer att vara föråldrade innan dom hinner bli publicerade (bl.a. beroende på peer-review processer och sånt).

      Moder jord håller på att köra över forskarna. För att inte tala om politikerna.

      Ändå är lösningen så oerhört närliggande och självklar. En omedelbar reducering av CO2-utsläppen med 5-10 % per år, varje år, med början idag, bokstavligen.

      Fast det innebär förstås ett helt annat liv för oss i västvärlden med ett helt annat ekonomiskt system som ingen ännu har uppfunnit.

      Frånvaron av ett fungerande ekonomiskt system är dock ett litet problem jämfört med frånvaron av en beboelig planet.

      Radera